Незалежна технічна оцінка сценаріїв стрес-тестів для зимового періоду 2023/2024 рр. підтвердила надійність зберігання газу в українських ПСГ

Задля зменшення ризиків, пов'язаних з війною, Група Нафтогаз постійно працює з партнерами стосовно гарантування умов накопичення, зберігання та відбору обсягів газу іноземними компаніями та трейдерами з українських ПСГ  в умовах війни.  

Для підтвердження надійності зберігання газу в Україні та можливості його транспортування до кордону з ЄС робоча група з представників  USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ), Секретаріату Енергетичного Співтовариства (EnCS), Генерального директорату Об'єднаного дослідницького центру Європейської Комісії (JRC), НАК “Нафтогаз України”, АТ "Укртрансгаз", Оператора газотранспортної системи України (ОГТСУ) та Simone Research Group (SRG) провела моделювання роботи газотранспортної системи (ГТС) та підземних сховищ газу (ПСГ) України за можливими кризовими сценаріями у випадку надзвичайних ситуацій, що можуть бути спровоковані атаками ворога на газову інфраструктуру України. Результати моделювання отримали незалежну технічну оцінку. Моделювання можливих сценаріїв підтвердило технічні можливості відбору газу з ПСГ України  та транспортування до кордонів з  ЄС в обсягах, які, як очікується, будуть накопичені в режимі «митний склад» в ПСГ. Відповідний звіт опубліковано на сайті USAID Проєкту енергетичної безпеки http://surl.li/kqork

“Спільно з партнерами ми розробили різні сценарії стрес-тестів нашої системи підземного зберігання газу. У нас достатньо потужностей для відбору блакитного палива навіть у разі пошкодження газової інфраструктури внаслідок атак ворога. Це підтвердила і незалежна технічна оцінка”, ‒ підкреслив очільник Укртрансгазу Роман Малютін.  

Резервна потужність ПСГ та маневреність ГТС України дають змогу забезпечити відбір та доставку необхідних обсягів газу за всіх змодельованих сценаріїв стрес-тестів. 

Нагадаємо, найбільші гравці енергоринку вже закачують газ в українські ПСГ. 

 


Поділитися