ПСГ України надійно працюють навіть в умовах обстрілів і припинення транзиту

Українські підземні сховища здатні надійно та якісно надавати послуги зі зберігання газу іноземним енергокомпаніям навіть за умов обстрілів та припинення транзиту. Укртрансгаз, компанія групи Нафтогаз, представив плани на майбутній сезон закачування, переваги українських газосховищ та тарифну політику на наступний рік. 

 

Про це йшлося на Shipper’s meeting – щорічній спільній зустрічі Оператора підземного зберігання газу АТ «Укртрансгаз», що є частиною Групи Нафтогаз, та Оператора ГТС України з понад 50 представниками іноземних енергокомпаній у Відні. Цьогоріч Shipper’s meeting відбувається за підтримки Секретаріату Енергетичного Співтовариства. 

 

«Надійність роботи українських ПСГ підтверджена як незалежними стрес-тестами, так і реальною практикою. Ми продовжуємо сумлінно виконувати всі свої зобов'язання, доводячи надійність наших фахівців та інфраструктури на практиці. Більш того, ми не зупиняємось та постійно розвиваємось. Заходи безпеки постійно зростають, а персонал навчається», – зазначив очільник Укртрансгазу Роман Малютін.

Прикладом цього є 2014 та 2022 роки, компанія втратила контроль над двома газосховищами. Навіть за таких умов українські ПСГ не оголосили про форс-мажор, а всі зобов’язання були виконанні у повному обсязі. 

 

Минулого року незалежна технічна експертиза підтвердила надійність роботи українських ПСГ, навіть за умови атак ворога на нашу газову інфраструктуру. 

 

Цьогоріч спільно з ОГТСУ за ініціативи Міністерства енергетики України під егідою Секретаріату Енергетичного товариства та за підтримки USAID «Проекту енергетичної безпеки» компанія проводить аналогічні випробування, результати яких будуть оприлюдненні вже у квітні.

 

Україна планує зміни до Кодексу зберігання газу, що значно поліпшать роботу для компаній, які працюють з Укртрансгазом. Проект змін наразі отримав позитивну оцінку Енергетичного співтовариства. 

 

Українські ПСГ пропонують партнерам також привабливі та конкурентні тарифи, які залишаться незмінними до 1 квітня 2025 року.

 

Нагадуємо також, що у лютому The Economist опублікував статтю, в якій зазначається, що у 2023 році європейським трейдерам вдалося заробити близько $320 млн завдяки зберіганню газу в ПСГ України.

 


Поділитися