Очільник Укртрансгазу Роман Малютін: «Україна стає невідʼємною частиною енергетичної безпеки ЄС»

Станом на сьогодні іноземні трейдери закачали і зберігають в українських підземних газосховищах (ПСГ) понад 2 млрд куб. газу. Це свідчить про те, що наша держава дедалі більше інтегрується у європейську енергетичну систему.  

Про це заявив керівник Укртрансгазу Роман Малютін за результатами участі компанії у 18-му Газовому форумі, організованому Енергетичним співтовариством. 

Серед основних питань форуму — готовність країн ЄС до опалювального сезону 2023/2024 і стратегічна роль українських ПСГ у питанні безпеки постачання газу. 

"Іноземні трейдери закачали в українські підземні сховища газу понад 2 млрд куб м газу. Зміна газових потоків робить підземні сховища газу невід'ємною частиною європейського енергетичного ринку, а українські ПСГ відіграватимуть дедалі важливішу роль у тенденції зміни цін та енергетичній безпеці ЄС", — зазначив Роман Малютін.  

Під час Газового форуму Укртрансгаз представив учасникам результати роботи ПСГ в режимі митного складу та безпекові заходи на випадок надзвичайних ситуацій. 

Серед інших потенційних напрямків співпраці — зменшення впливу наслідків використання викопного палива для навколишнього середовища. 

"Укртрансгаз має потенціал для зберігання відновлювальних газів та розвитку "зеленої" енергетики. Ми активно долучаємося до обговорень необхідних законодавчих змін та вже маємо плани розвитку компанії у цьому напрямку", — представив візію співпраці у цьому питанні Роман Малютін. 

За словами очільника Укртрансгазу, з квітня 2023 року компанія є сертифікованим оператором українських газосховищ, що створює широкі передумови для подальшої інтеграції ринку природного газу із європейським та роботи над проектами у сфері «зеленої енергетики».

 


Поділитися