Україна готова закачувати газ європейських партнерів

За підтримки Енергетичного Співтовариства відбулася щорічна зустріч Укртрансгазу та Оператора газотранспортної системи Shippers’ Meeting із замовниками послуг зберігання газу та транспортування газу.   

Ефективна взаємодія та координація між усіма учасниками ринку є ключовою складовою ефективної роботи. Під час зустрічі обговорили потужності українських ПСГ, маршрути транспортування газу між українськими сховищами та європейськими кордонами, можливі сценарії майбутніх сезонів закачування та відбору, зміни до нормативних актів та комерційні показники привабливості зберігання газу.  

До зустрічі долучилися трейдери зі всієї Європи, представники Міністерства енергетики України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.  

“Ми чудово розуміємо побоювання компаній закачувати газ в українські газосховища в умовах повномасштабної війни, проте ми вжили суттєвих заходів для мінімізації ризиків, пов’язаних з війною, а власне підземки знаходяться на глибині до 2 км та захищені природним ландшафтом. Понад 80 % потужностей українських ПСГ утворюють східноєвропейський кластер, що має вигідне географічне розташування, межуючи з кордонами ЄС, ‒ зазначив Роман Малютін, очільник Укртрансгазу. Потужності міжкордонних точок з'єднання вже зараз дають змогу імпортувати до України мільйони кубометрів газу щодоби, а Укртрансгаз і далі пропонує клієнтам можливість зберігати його в режимі Митного складу протягом 1095 днів без сплати податків та митних платежів”.  

“Міненерго максимально зацікавлене в залученні європейських трейдерів на український ринок. Незважаючи на війну, наш ринок стабільно функціонує. Україна є частиною європейських енергетичних ринків та пропонує послуги із зберігання природного газу нашими європейськими партнерами”,підкреслив заступник міністра енергетики Микола Колісник.  

«Ще перед початком повномасштабного вторгнення Україні вдалося досягти високого рівня розвитку ринку природного газу та виконати зобов’язання з імплементації законодавства Енергетичного Співтовариства. Водночас, незважаючи на всі наслідки збройного вторгнення та тимчасові заходи з регулювання ринку для забезпечення стабілізації його функціонування, доступ третіх сторін до всіх видів газової інфраструктури (газотранспортна, газорозподільна системи та газосховища) залишається недискримінаційним і забезпечується згідно з усіма принципами європейського законодавства», ‒ зауважила Тетяна Кривоног, начальник управління регулювання оптового ринку природного газу Департаменту із регулювання відносин в нафтогазовій сфері НКРЕКП.  

Україна пропонує європейським трейдерам до використання понад 10 млрд куб. м, розташованих поблизу західного кордону. А гнучка та надійна газотранспортна система забезпечує понад 100 маршрутів транспортування між ПСГ та європейськими кордонами.  

«Українська газова інфраструктура за багато років  довела, що є надійною частиною європейського ринку, виконанню зобов’язань якої не стають на заваді ні енергетичні кризи, ні навіть військова агресія. Ми проаналізували різні маршрути транспортування газу між українськими сховищами та європейськими кордонами. Надійність кожного маршруту гарантується великою кількістю підключень між  ПСГ та газотранспортною системою, а також наявністю принаймні двох трубопроводів із кожним суміжним оператором ГТС країн ЄС», — відзначив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.   

Наразі понад 1000 компаній використовують українські підземні сховища для зберігання газу в режимі Митного складу. Компанії вже зараз активно бронюють потужності на міждержавних точках з'єднаннях, зважаючи на заповненність сховищ в ЄС. Укртрансгаз має необхідних запас потужностей для закачування та відбору навіть в пікові періоди.


Поділитися