НКРЕКП прийняла попереднє рішення про сертифікацію Укртрансгазу

НКРЕКП прийняла попереднє рішення про сертифікацію Укртрансгазу згідно з європейськими правилами щодо безпеки постачання природного газу!
Відповідну постанову погодили у середу, 01 березня, під час засідання Регулятора. Станом на сьогодні Укртрансгаз є одним із перших операторів газосховищ у Європі, що переходить на завершальну стадію цього процесу і вже готується підтвердити своє право зберігати газ європейських країн у ПСГ України відповідно до оновленого законодавства ЄС.
“[...] з урахуванням інформації та документів, наданих АТ «Укртрансгаз» та Міненерго, можливо зробити висновок про відсутність у Подавача запиту відносин власності та/або контролю, що можуть створити ризики щодо безпеки постачання природного газу”, - вказано в обґрунтуванні до попереднього рішення НКРЕКП.
Таким чином Регулятор визнав Укртрансгаз незалежним від “третіх сторін” (росії) та протягом наступних пʼяти робочих днів має довести своє рішення до відома Секретаріату Енергетичного Співтовариства. Надалі очікуємо на висновок фахівців із Energy Community та публікацію остаточного рішення НКРЕКП щодо сертифікації Укртрансгазу відповідно до встановленої процедури.
“Укртрансгаз вітає попереднє рішення Регулятора щодо сертифікації. Наша команда доклала усіх зусиль, щоб пройти цей процес максимально швидко та професійно. Я дякую колегам з Укртрансгазу, НКРЕКП та Міненерго за ефективну взаємодію у цьому непростому, але стратегічно важливому для України проекті. Адже успішна сертифікація дозволить нам продовжувати активну бізнес-діяльність на європейському газовому ринку, розвивати нові партнерства і, тим самим, посилить енергетичну безпеку України та Європи”, - відзначив Роман Малютін, очільник Укртрансгазу - Оператора газосховищ України.
Нагадаємо, Укртрансгаз офіційно розпочав процедуру міжнародної сертифікації щодо безпеки постачання газу 27 січня цього року, подавши відповідний запит до НКРЕКП. Відповідно до чинного Регламенту ЄС, прийнятого влітку 2022 року, проходження такої процедури є обовʼязковим для компаній, що прагнуть діяти як оператори з підземного зберігання газу у країнах Європейського Союзу. Восени минулого року ця вимога стала обов’язковою і для операторів інших держав європейського континенту, які входять до Енергетичного Співтовариства, зокрема і для України.


Поділитися