Регулятор затвердив процедуру сертифікації Укртрансгазу

У вівторок, 24 січня, НКРЕКП на своєму засіданні прийняла постанову «Про затвердження Порядку здійснення процедури сертифікації оператора газосховищ». Відтепер процес сертифікації Укртрансгазу має затверджену національним Регулятором послідовність дій.

Нагадаємо, успішне проходження сертифікації надасть право Укртрансгазу вперше зберігати в українських газосховищах не лише газ приватних іноземних компаній, але й стратегічні запаси газу країн-членів ЄС.

Отож, як виглядатиме процедура сертифікації Оператора газосховищ України?

Першим кроком у проходженні сертифікації Укртрансгазу як оператора газосховищ згідно регламентів ЄС стане подання відповідного запиту на проведення такої процедури до Регулятора.

Надалі НКРЕКП має право звернутися із запитами про надання інформації до оператора газосховищ, його акціонера, органів державної влади чи інших учасників процедури для надання додаткової інформації, що стосується вимог сертифікації.

Відтак не пізніше ніж через 60 днів з моменту отримання запиту та всіх необхідних документів НКРЕКП прийме попереднє рішення щодо сертифікації Укртрансгазу і протягом наступних п’яти днів має повідомити про це рішення Секретаріат Енергетичного Співтовариства.

На цьому етапі до процесу буде залучено європейських партнерів України. Протягом 25 днів з моменту отримання попереднього рішення НКРЕКП можна буде очікувати на висновок Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

Публікація остаточного рішення українського Регулятора про сертифікацію Укртрансгазу відповідно до європейських норм стане можливою протягом наступного місяця після отримання висновку Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

Вкотре дякуємо всім учасникам цього процесу за оперативність, професійний та швидкий підхід до реалізації стратегічного для України проекту: від реєстрації та проходження відповідного законопроекту у парламенті до прийняття сьогоднішньої постанови НКРЕКП. Та, звісно ж, готуємося розпочати безпосередню процедуру сертифікації Укртрансгазу.


Поділитися