Укртрансгаз розширює діяльність у напрямку декарбонізації

Укртрансгаз - Оператор газосховищ України продовжує свій рух до кліматичної нейтральності та розвиває нові “зелені” бізнес-напрямки.
На цьому наголосив очільник компанії Сергій Перелома під час виробничої наради “Укртрансгаз на шляху до кліматичної нейтральності” за участі представників Уряду, НАК “Нафтогаз України”, Укртранснафти, Укргазвидобування та Укрнафти.
Робота в напрямку декарбонізації та зменшення вуглецевого сліду не нова для Укртрансгазу та має вже понад десятирічну історію та чітко вимірювані результати.
До прикладу, за перше півріччя 2022 року компанія зменшила витрати природного газу та електроенергії на понад 1,5 млн куб. м та 0,5 млн. кВт*год відповідно. Економічний ефект від запроваджених кроків з енергозбереження склав 53 млн грн.
Однак сьогодні питання зеленої трансформації бізнесів виходить на новий рівень.
“Ми вже маємо перші напрацювання у питанні можливості зберігати водневі суміші в одному із підземних газосховищ України. На жаль, війна вплинула на наші доволі амбітні плани перейти до етапу практичних випробувань уже цього року. Але зосереджуємось на науковій складовій та розширенні міжнародної мережі партнерів, які вже мають досвід у роботі з воднем. Розвиток низьковуглецевих бізнесів залишається у списку пріоритетних для нашої компанії”, - відзачив Сергій Перелома.
Окрім того, компанія активно працює над моніторингом та зменшенням витоків метану, вуглекислого газу та інших шкідливих викидів в атмосферу та вже готова до трансформації цієї роботи у додатковий бізнес-напрямок. Цим питанням займаються одночасно дві філії: Угерське виробниче відділення виявляє витоки на наземних ділянках газопроводів, компресорних станцій та установок осушки газу, а виробничий центр технічної діагностики “Техдіагаз” проводить аналогічну роботу на газопроводах підземних.
“Сьогодні, володіючи більш ніж десятирічним успішним досвідом, необхідним технічним парком та командою досвідчених фахівців, Укртрансгаз пропонує свої послуги з моніторингу та скорочення витоків метану підприємствам Групи Нафтогаз та готовий до співпраці з іншими учасниками енергетичного ринку України. Впевнений, така взаємодія буде вигідною і з точки зору бізнесу, і з погляду посилення тренду декарбонізації в Україні загалом. Тож запрошую зацікавлені компанії до діалогу”, - заявив Сергій Перелома.

Поділитися