Тарифи на послуги українських ПСГ зміняться із 01 липня 2022 року

З 01 липня 2022 року відбудеться зміна тарифів на послуги підземного зберігання (закачування, відбору) газу. Відповідну постанову №656 прийнято НКРЕКП 30 червня 2022 року.

Регулятор розпочав перегляд тарифів наприкінці минулого року. Зокрема, провів детальний розрахунок вартості послуг із підземного зберігання та його публічне обговорення. З початком воєнного стану запровадження нових тарифів було відтерміновано.

Збільшення вартості послуг ПСГ стало очевидним ще до початку повномасштабної війни і посилилось із її початком. Попередній перегляд тарифів на послуги підземних газосховищ відбувався у середині 2020 року. За цей час у понад 6 разів зросла ціна на природний газ, що спровокувало різке підвищення витрат на виробничо-технологічні потреби.

“Інфляція у країні спричинила надмірні витрати, що не покривалися тарифною виручкою. У підсумку, Укртрансгаз закінчив 2021 рік із збитком. При збереженні чинних тарифів компанія не могла виконувати необхідні модернізації та ремонти, що ставило під загрозу енергетичну безпеку України. Тому збільшення тарифів стало вимогою часу та обʼєктивних ринкових умов”, - повідомив Сергій Перелома, очільник Укртрансгазу – Оператора газосховищ України. 

Отож, із 01 липня 2022 року вартість послуг українських ПСГ складатиме:

  • Зберігання (на добу) - 0,40 грн за 1000 м3 на добу (без урахування ПДВ);
  • Відбір - 253,03 грн за 1000 м3 на добу (без урахування ПДВ);
  • Закачування - 243,52 грн за 1000 м3 на добу (без урахування ПДВ).

За умови бронювання індивідуальних послуг зберігання, закачування, відбору природного газу строком на місяць наперед застосовується коефіцієнт 1,1. При бронюванні на добу наперед – 1,2.

Додамо, що, з одного боку, нові тарифи дозволять забезпечити стабільну та безпечну роботу ПСГ, реалізувати заплановані інвестиційні програми. З іншого – навіть за умови підвищення тарифів, українські ПСГ залишатимуться конкурентоспроможними на газовому ринку ЄС.

Разом із переглядом тарифів Постановою №657 було затверджено План розвитку газосховищ Оператора газосховищ на 2022-2031 роки на загальну суму 14 млрд 370 млн грн. Це дозволить Укртрансгазу підтримувати надійну та безаварійну роботу системи ПСГ і, в тому числі, оновлювати технологічну базу мережі цього року там, де це дозволяє поточна ситуація.


Поділитися