Оператор газосховищ України пропонує свої ПСГ для зберігання страхового запасу газу країн ЄС

Укртрансгаз як Оператор газосховищ України готовий запропонувати послуги українських ПСГ для зберігання страхового запасу газу країн ЄС. Про це у середу, 20 жовтня, в рамках Українського інвестиційного газового конгресу повідомив керівник компанії Сергій Перелома.  

Як зазначив під час дискусії очільник Укртрансгазу, через критичну ситуацію, що склалася на енергетичному ринку Європи у 2021 році, керівництво ЄС повернулося до питання страхових запасів газу, котрі дали б змогу мінімізувати загрози енергетичній безпеці країн європейського континенту у разі дефіциту постачання газу чи різкого коливання цін, як це відбувається в останні кілька місяців. Європейська комісія вже розпочала вивчення цієї теми та пошук потенційних майданчиків для довгострокового зберігання обсягів “страхового” газу.  

За словами Сергія Переломи, українські ПСГ готові взяти на себе функцію зберігання страхових запасів газу країн ЄС. Найбільші у Європі об’єми та достатні обсяги вільних потужностей українських підземок відкривають широкі можливості для довгострокового зберігання таких запасів. 

“Україна має що запропонувати своїм європейським партнерам. Безперечно, для цього необхідно включити українські ПСГ до переліку майданчиків, де такий страховий запас може зберігатися, та налагодити інфраструктуру для безперешкодного транспортування газу між європейськими країнами, зокрема між Україною, Польщею та Угорщиною. У цьому питанні розраховуємо найперше на підтримку європейських колег, зокрема партнерів із Energy Community. Таке партнерство буде надійним та безумовно взаємовигідним як для України, так і для країн ЄС”, ‒ відзначив Сергій Перелома, т.в.о. генерального директора Укртрансгазу.  

Загальний обсяг мережі українських підземних газосховищ сягає 31 млрд куб. м та є найбільшим серед країн Європи. Оператор газосховищ щороку використовує близько 60 % потужностей ПСГ для задоволення потреб внутрішніх споживачів України, у такий спосіб залишаючи близько 40 % для зберігання газу компаній-нерезидентів, котрі минулі два роки активно користуються послугами українських підземок. Ці потужності можуть бути використані, зокрема, і для зберігання страхових запасів газу країн ЄС.


Поділитися