Послуга банківського моніторингу газу в заставі від Оператора газосховищ України тепер доступна нерезидентам

Оператор газосховищ України відкриває для замовників-нерезидентів послугу банківського моніторингу газу, що зберігається у ПСГ. Першою цією можливістю скористалася американська компанія ERU Management Services LLC, яка зберігає газ в українських підземних сховищах. Кредитонадавачем у тристоронній угоді, підписаній 30 вересня, виступила одна з міжнародних фінансових інституцій. 

                      

Нагадаємо, послуга банківського моніторингу газу, що зберігається в ПСГ,  передбачає укладення тристоронньої угоди між Оператором газосховищ, банком та клієнтом. У рамках послуги Оператор веде окремий облік обсягів газу в заставі та гарантує їх збереження перед кредитонадавачем, банк отримує безпосередню можливість моніторити обсяги природного газу на рахунку клієнта, а сам власник може розпоряджатися газом у заставі лише за погодженням з банком.

 

Задля використання компаніями-нерезидентами цієї базової послуги, яку Оператор газосховищ запустив у грудні 2020 року, її алгоритм довелось адаптувати. Внесені зміни були пов’язані з особливостями обліку та зберігання газу в режимі митного складу, який зазвичай використовують компанії-нерезиденти. Спільна робота команд Оператора газосховищ, ERU Management Services та банку-кредитонадавача над оновленим механізмом тривала близько півроку. Надалі напрацьований алгоритм може бути використаний для укладання аналогічних контрактів з компаніями-нерезидентами, які захочуть скористатися послугою банківського моніторингу газу в заставі.

 

«Банківський моніторинг газу в заставі ‒ це послуга, вигідна як кредиторам, так і позичальникам. Перші впевнені у надійності та збереженні застави, а другі можуть отримати кредити на більш вигідних та привабливих умовах. Те, що послугою зацікавилися вже й іноземні компанії такого рівня як ERU Management Services, доводить її безперечну актуальність та затребуваність. Тож вітаємо всіх учасників угоди та продовжуємо розширювати й удосконалювати портфоліо послуг Оператора газосховищ», ‒ зазначив Сергій Перелома, т.в.о. генерального директора Укртрансгазу.

 

«За нинішньої ситуації з цінами на ринку (природного газу) трейдерам та постачальникам газу дуже важливо мати доступ до фінансування, а послуга моніторингу допомагає компаніям надавати забезпечення застосовуючи ефективний механізм. Ми вітаємо прогресивність Оператора газосховищ у підходах до співпраці, орієнтуючись на реальні потреби учасників ринку» ‒ зауважив Дейл Перрі, менеджер ERU Management Services LLC  

 


Поділитися