Оператор газосховищ України починає будівництво нового компресорного цеху – вперше за 13 років

На другому за розміром підземному газосховищі України Богородчанському розпочинають підготовку до оновлення дотискувальної компресорної станції. Проект вартістю понад 994 млн грн є частиною десятирічного Плану розвитку газосховищ та передбачає зведення нового компресорного цеху. Таке будівництво є першим для АТ «Укртрансгаз» за 13 років: востаннє новий компресорний цех здавали в експлуатацію у 2008 році на Мринському ВУПЗГ.  

Дотискувальна компресорна станція (ДКС далі) ключова система в роботі газосховища, яка відповідає за безпосередню закачку та відбір газу із підземки. На Богородчанському ПСГ, яке вводилося в експлуатацію в середині 80-х років минулого століття, ДКС складається із двох цехів і саме один із них №1 фактично перебудують заново. Нині триває розробка техніко-економічного обґрунтування проекту.  

Під час будівництва нового компресорного цеху (КЦ - далі), яке триватиме до 2025 року, в ньому замінять усі шість газоперекачувальних агрегатів. Старі ГПА, вироблені ще на заводі «Двигатель революции», замінять на сучасні. Окрім того, на КЦ проведуть реконструкцію усіх технологічних комунікацій, систем, мереж та будівель. Такі роботи на Богородчанському ПСГ особливо важливі:  враховуючи положення газосховища відносно газопроводів «Союз», «Уренгой ‒ Помари ‒ Ужгород», «Прогрес», однією з його важливих функцій є безперебійне газопостачання закордонних споживачів у разі аварійних ситуацій на цих газогонах. 

Серед очікуваних результатів реконструкції: робота ГПА згідно із сучасними стандартами надійності, енергоефективності та екологічності, зменшення витрат паливного газу, скорочення викидів шкідливих речовин в атмосферу, вищий рівень промислової безпеки на компресорній станції. 

На період проведення робіт функціонування газосховища забезпечуватиме КЦ №2. Таким чином підземка і далі виконуватиме закачування, зберігання та відбір газу. 

«Цей проект знаковий для Оператора газосховищ України, адже востаннє новий компресорний цех на ПСГ ми здавали в експлуатацію ще у 2008 році. Нині ж ми активізуємо роботи з реконструкції та будівництва. У випадку з Богородчанською підземкою такі роботи мають додаткове значення, адже враховуючи положення газосховища відносно магістральних газопроводів, воно відіграє особливо важливу роль для забезпечення безперебійного транзиту газу до країн Європи», зазначив Сергій Перелома, т.в.о. генерального директора Укртрансгазу. 

Нагадаємо, на Богородчанському підземному сховищі газу завершили реконструкцію газозбірного пункту. На ПСГ розпочато пусконалагоджувальні випробування, підземка увійшла у режим закачування газу.

 


Поділитися