Незалежні оператори газосховищ та ГТС вивчатимуть можливості щодо розвитку ринку водню в Україні

Компанія Укртрансгаз, як незалежний Оператор газосховищ України, спільно з Оператором газотранспортної системи вивчатимуть можливості щодо розвитку ринку відновлюваних газів в Україні: водню, біометану та синтетичного метану. З цією метою ключові гравці газового ринку України підписали відповідний меморандум.

 

Документ передбачає стратегічне співробітництво двох незалежних операторів в питаннях декарбонізації енергетичного сектору, розкриття потенціалу відновлюваних газів в Україні, дослідження технологій та процесів їх транспортування і зберігання. 

 

«Світ незворотньо рухається у бік декарбонізації. Роль відновлюваних газів, зокрема водню та біометану, поступово виходить на перший план, а готовність компаній працювати з цими енергоносіями стає питанням стратегічним. Ми в Операторі газосховищ розуміємо, що хоч природній газ поки і залишається одним із базових джерел енергії, з часом його екологічні та відновлювані альтернативи займуть своє місце на ринку, відтак до цього моменту потрібно бути готовим. Для цього ми і підписали Меморандум спільно з Оператором ГТС України: щоб уже сьогодні створювати фундамент для безвуглецевого майбутнього нашої держави», – відзначив Сергій Перелома, т.в.о. генерального директора Укртрансгазу. 

 

Компанії спільно проводитимуть науково-дослідні роботи, вивчатимуть ринкові можливості, узгоджуватимуть перспективні маршрути та пілотні проекти зі зберігання відновлюваних газів та їх суміші з природним газом. 

 

«У найближчі десятиліття природний газ залишатиметься основним перехідним паливом на шляху до «зеленої» енергетики. Водень та інші відновлювані гази – це перспектива, яку необхідно вивчати вже зараз. У власній стратегії Оператор ГТС враховує потенціал розвитку не лише водню, а й біометану, ми активно працюємо над цими інноваційними напрямками. Підписання меморандуму об`єднує наші зусилля задля ефективної спільної роботи над майбутнім енергетичним переходом України», – переконаний Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації Оператора ГТС України.

 

Укртрансгаз та ОГТСУ працюватимуть над створенням нових ланцюгів постачання водню, біометану та синтетичного метану, в тому числі до країн Європи, займатимуться оновленням енергетичної та кліматичної політик, сприятимуть створенню нормативно-правових актів, необхідних для подальшої синхронізації енергетичного сектору України з європейським ринком.





Поділитися