На початок серпня 2020 року в українських ПСГ зберігається понад 22 млрд куб. м газу. З них 5,2 млрд належать іноземцям

Зростання попиту до українських газових сховищ з боку іноземних трейдерів залишається ключовим трендом в роботі ПСГ за 7 місяців 2020 року. На початку серпня загальний запас природного газу сягнув позначки у 22 млрд куб. м – найвищий показник для цього періоду за роки незалежної України. При цьому компанії-нерезиденти зберігають в Україні 5,2 млрд куб. м газу – майже в чотири рази більше, ніж торік. Таким чином українські ПСГ стають гарантом енергетичної безпеки не лише для України, а й для країн ЄС.

 

Закачування газу

Об’єм закачування природного газу в ПСГ України за сім місяців поточного року –  9,7 млрд куб. м, що на 5% більше ніж у 2019-му.

З них резиденти закачали 5,6 млрд куб. м газу, що порівняно з минулим роком менше на 43%. Зменшення рівня закачування газу вітчизняними компаніями компенсується значним зростанням закачування з боку нерезидентів. Так, з початку року нерезиденти закачали 4,1 млрд куб. м газу, тобто порівняно з минулим роком обсяг газу, що закачали іноземні компанії до ПСГ, збільшився в 3,5 рази.

 

Використання послуг «Митний склад»* та «short haul»**

Станом на 01.08.2020 трейдери з країн ЄС та США зберігають в режимі «Митний склад» 5,2 млрд куб. м. Це в чотири рази більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. З них обсяг газу, переданого по тарифу «short haul», – 2,8 млрд куб. м. Компанії-резиденти зберігають в режимі «Митний склад» 1,3 млрд куб. м (на 53% менше, ніж у 2019 році). В тому числі обсяг газу, переданого по тарифу «short haul», – 0,04 млрд куб. м.

 

Запас природного газу в ПСГ

Станом на 01.08.2020 запас природнього газу у вітчизняних підземних газосховищах становить 22 млрд куб. м газу***. Це на 40% перевищує показники минулого року.

Очікується, що цього року на кінець сезону закачування запас природного газу в ПСГ досягне 25,5-26,5 млрд куб. м. Це стане найвищим рівнем наповнення вітчизняних газосховищ за часів незалежної України.

 

* «митний склад» – митний режим, що дає змогу клієнту зберігати природний газ в газосховищах України до 1095 днів без сплати податків та митних зборів

** «short haul» – послуга, що дає можливість отримувати знижку на транспортування між визначеними точками входу або виходу на міждержавних з'єднаннях (потужність з обмеженнями), в тому числі для подальшого зберігання природного газу в ПСГ України

*** без урахування запасів Вергунського ПСГ, що знаходиться на тимчасово окупованій території Донецької області

 

 


Поділитися