Укртрансгаз завершує модернізацію КС «Гребінківська»

17 травня 2019 року, м. Київ – Укртрансгаз запустив в роботу третій із трьох запланованих до оновлення газоперекачувальних агрегатів компресорної станції «Гребінківська». В них замінено старі газотурбінні двигуни ДЖ-59Л на нові ДГ90Л2.1 потужністю 16 МВт виробництва українського ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект». Таким чином, Оператор ГТС успішно завершить модернізацію станції.

 

Надалі об’єкт функціонуватиме у штатному режимі роботи: три модернізовані газоперекачувальні агрегати працюватимуть для транспортування газу, а четвертий – виконуватиме резервну роль.

 

Модернізація дозволить підвищити економічні та екологічні показники обладнання до рівня сучасних європейських стандартів. Так, нові газотурбінні двигуни використовують до 4 900 м3/год паливного газу для забезпечення власної роботи, що на 15% економніше у порівнянні зі старими. При цьому, за результатами фактичного тестування, викиди в атмосферу оксидів азоту та оксидів вуглецю відповідають нормативам Директиви 2010/75/ЄС про промислові викиди.

 

До реалізації проекту модернізації на КС «Гребінківська» були залучені представники заводу-виробника обладнання – ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект». Це дало можливість мінімізувати ризики та оптимізувати термін виконання робіт.

 

Для ГТС України стабільна робота КС «Гребінківська» газопроводу «Прогрес» має стратегічне значення, оскільки через неї транспортується блакитне паливо для споживачів України і Європи. Безперебійна робота станції – одна із обов’язкових умов, аби бути надійним транзитером газу для зовнішнього замовника і стабільним транспортером блакитного палива всередині країни.

 

Загальний обсяг газу, який проходить магістральними газопроводами «Уренгой – Помари – Ужгород», «Прогрес» та «Єлець – Курськ – Київ» через КС «Гребінківська», у 2018 році склав 38,5 млрд куб. м газу, а у 2019 році станом на 01 травня – 14,0 млрд куб. м газу. Для порівняння обсягів – через всю ГТС України у 2018 році українським споживачам було протранспортовано 28,6 млрд куб. м газу, а транзитом із РФ до країн ЄС – 86,8 млрд куб. м газу.

 

Нагадаємо, у серпні 2017 року Укртрансгаз за допомогою системи публічних електронних торгів «Prozorro» закупив газотурбінні двигуни модифікації ДГ90Л2.1 виробництва ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект» для модернізації КС «Гребінківська» на загальну суму 271,5 млн грн.

 

У червні 2018 року Укртрансгаз провів відкриті торги на закупівлю послуг з ремонту технологічного обладнання для КС «Гребінківська» на загальну суму 92,7 млн грн. Переможцем тендеру також стало ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект», назвавши найвигідніші ціну і умови виконання робіт.

 

У грудні 2018 року в промислову експлуатацію після модернізації був прийнятий перший із трьох запланованих газоперекачувальних агрегатів (ГПА №1).

 

У березні 2019 року в промислову експлуатацію був прийнятий другий – оновлений ГПА №3.


Поділитися