Ринок газу України перейшов на добове балансування

01 березня 2019 року, м. Київ – Сьогодні Інформаційна платформа Оператора ГТС розпочала роботу в штатному режимі, завдяки чому газовий ринок України повністю перейшов на добове балансування. 

 

Таким чином, відбулася одна із ключових реформ в енергетичній галузі – відтепер Україна повністю синхронізована з Європою у режимі роботи газового ринку. Взяті в 2014 році зобов`язання Урядом України в рамкам Угоди про асоціацію з Європейським Союзом виконані.

 

Інформаційна платформа була розроблена спеціалістами Укртрансгазу в стислі терміни на базі SAP і є основою функціонування ринку газу в новому форматі. І зараз вона працює стабільно і в штатному режимі опрацьовує всі запити.

 

Перші результати роботи учасників ринку в Інформаційній платформі за новими правилами в режимі добового балансування:

- до 15:00 28 лютого, як це передбачено Кодексом ГТС, 257 постачальників газу сформували і подали в Інформаційну платформу свій портфель номінацій, з яких: для комерційних споживачів – 219, для населення (на умовах ПСО) – 38 з 40.

При цьому був сформований список з близько 310 000 споживачів, в яких немає постачальника. З них близько 270 000 споживачів знаходяться на мережах Луганськгазу.

- до 15:00 28 лютого не подали ПСО-номінації 2 компанії – Газпостачсервіс та ДП Монтажник. Це локальні підприємства, які обслуговують невелику кількість клієнтів.

- до 17:00 28 лютого - у встановлені Кодексом ГТС термін Оператор ГТС опрацював 100% поданих номінацій.

- з 18:00 28 лютого до 08:00 1 березня постачальники газу подали 18 реномінацій.

 

Не зважаючи на велику активність в останні години подання номінацій, система впоралась і продовжує працювати в штатному режимі.

 

Всю інформацію про роботу Інформаційної платформи можна знайти на сайті Укртрансгазу. В онлайн-режимі можливо відслідковувати кількість поданих і підтверджених номінацій, кількість споживачів газу в реєстрах. За допомогою онлайн-сервісу кожен споживач може за своїм ЕІС-кодом перевірят наявність постачальника і наявність себе в реєстрі на відключення.

 

При підготовці до переходу ринку на нову модель роботи Укртрансгазом було проведено більше 20 навчальних заходів для понад 1500 користувачів Інформаційної платформи. І зараз в перехідний період ми продовжуємо надавати сервісну консультаційну підтримку всім учасникам ринку.

Більше того, для допомоги клієнтам працює Центр технічної підтримки по роботі з Інформаційною платформою за тел. +38 044 461-20-78.

Додатково на час перехідного періоду організовано роботу Консультаційної групи з питань добового балансування, де спеціалісти зможуть відповісти на питання, пов’язані з подачею номінацій на внутрішніх та міждержавних точках, щодо фінансового забезпечення та припиненням транспортування газу.

 

 


Довідково

 

Добове балансування передбачає забезпечення розрахунку розмірів позитивного або негативного небалансу замовників послуг транспортування природного газу Оператором ГТС щодобово. Мета такої реформи – зробити ринок природного газу прозорим і конкурентним, а також уніфікувати роботу Оператора ГТС України з операторами країн Європи. Уряд України зафіксував цю мету в 2014 році в Угоді про асоціацію з Європейським Союзом. Це, зокрема, дозволить нашій державі розширити економічні відносини з країнами ЄС і стати повноправним учасником газового ринку Європи.

Реформа в частині переходу на добове балансування потребувала вирішення задач у двох площинах – законодавчій та інформаційно-технічній.

Серцевиною ІТ-аспекту стала Інформаційна платформа добового балансування, розроблена Оператором ГТС України. Вона представляє собою веб-додаток в мережі Інтернет і розроблена на базі програмного продукту SAP NetWeaver. Функціонування платформи забезпечує Оператор ГТС задля надання послуг транспортування природного газу відповідно до Кодексу ГТС України. Платформа дозволяє автоматизувати процеси електронної взаємодії та документообігу між суб’єктами ринку природного газу – Оператором ГТС, операторами газорозподільних мереж (ГРМ) та замовниками послуг транспортування газу.

Ключовими перевагами використання платформи є перехід від паперового до електронного документообігу, мінімізація часу на опрацювання номінацій на транспортування природного газу до однієї доби, можливість фіксувати обсяги входу і виходу газу в/з ГТС у розрізі доби та формувати портфоліо кожного замовника послуг транспортування з деталізацією за його кінцевими споживачами. Тим самим платформа дозволяє Оператору ГТС бачити статус небалансів замовників послуг транспортування газу, контролювати достатній рівень фінансового забезпечення за кожною номінацією, а отже здійснювати оцінку власних операційних витрат і прогнозувати можливі збитки.

Платформа була вперше презентована Укртрансгазом 12 вересня 2018 року. На цю дату в Платформі вже була реалізована уся функціональність, яку вимагає Кодекс ГТС. 

 

 


Поділитися