Сьогодні зустрілися з учасниками ринку газу на круглому столі Добове балансування ринку газу в Україні

05 лютого 2019 року, м. Київ – Минув ще один день роботи ринку в режимі добового балансування – як і вчора отримуємо багато відгуків від учасників ринку. Є багато запитань, отже будемо продовжувати додаткові консультації зі сторони Укртрансгазу до моменту, коли все буде прояснено та вирішено. Переконані, що тільки з допомогою діалогу та об'єднання зусиль ми зможемо отримати прозорий та працюючий ринок в інтересах споживачів та добросовісних гравців. 

 

Тетяна Рябуха, директор Департаменту із регулювання відносин у нафтогазовій сфері НКРЕКП, констатувала успішний старт добового балансування та закликала учасників ринку надавати пропозиції для того, щоб Регулятор зміг оперативно реагувати та допомогати ринку: «Ми розуміємо, що в перехідному періоді потрібно налагодження взаємодії всіх суб’єктів ринку з Оператором ГТС, доопрацювання недоліків його Інформаційної платформи. В максимально короткий термін, не більше як місяць-два, повинна бути налагоджена роботи Платформи – споживачі не повинні відчувати проблеми з отриманням газу, постачальники з поданням номінацій, оператори ГРМ з безперебійною передачею своїх даних».

 

Роман Шикеринець, начальник Управління відносин з Регулятором Укртрансгазу, відзначив, що Оператор ГТС спільно з НКРЕКП працюють над вирішенням існуючих регуляторних питань. З початку 2019 року Оператор ГТС інформує Регулятора щотижневими звітами про роботу Інформаційної платформи. Окрім того, Укртрансгаз постійно приймає участь і організовує відкриті робочі зустрічі з учасниками ринку для обговорення проблемних питань. Завдяки цьому ряд аспектів роботи ринку природного газу вже були удосконалені.

 

Роман також зазначив, що Укртрансгаз запросив Регулятора здійснити перевірку Інформаційної платформи на предмет її готовності до роботи.

 

Юрій Москаленко, керівник проекту розробки та впровадження інформаційної платформи, відзвітувався, що Інформаційна платформа Оператора ГТС працює в штатному режимі. Так, на момент переходу на добове балансування в Платформі було зареєстровано 12,2 млн споживачів, а за чотири дні роботи оператори ГРМ довнесли іще 281 тисячу і, таким чином, станом на сьогодні реєстр споживачів на відключення скоротився до 26 тисяч. Середній показник наповненості Інформаційної платформи Оператора ГТС даними про щодобове фактичне споживання складає близько 95%. Замовники послуг транспортування працюють злагоджено і нормально адаптуються до змін. Таким чином, загроз для роботи ринку природного газу в добовому режимі – немає, хоча і є певні складнощі, як це буває при будь-яких глобальних змінах. Зокрема, піки навантажень, що уповільнюють роботу системи, проте не знижують надійності і захищеності даних в ній. Наразі ми розробили комплекс заходів із нейтралізації недобросовісних дій у Платформі».

 

Роман Сторожев, президент Асоціації «Надрокористувачі України»: «У своїй більшості учасники ринку – постачальники – вітають добове балансування». Він зауважив, що учасники ринку готові працювати з Укртрансгазом щодо усунення недоліків роботи Інформаційної платформи Оператора ГТС. І вони вже це роблять – постійно в онлайн-режимі надають пропозиції. Але головним проблемним питанням наразі бачить інше – розрахунок вартості небалансів.

 

Сергій Бондар, директор департаменту метрології «Регіональної газової компанії», серед першочергових проблем при переході на добове балансування відзначив  скорочення термінології на кнопках в Інформаційній платформі добового балансування, що не відповідає повним назвам термінів, прописаних у Кодексі ГТС України. Інші  його зауваження стосувалося реєстрів споживачів на відключення, неможливості бачити взаємовідносини постачальників і споживачів, зокрема щодо листування про розірвання договорів, а також використання ЕЦП при фактичних і розрахункових подачах і відборах газу. Окремо він також надав зауваження щодо піків навантаження – їх Укртрангаз вже вирішує шляхом встановлення додаткових серверних потужностей.

 

Голова ТБ «Українська енергетична біржа» Олексій Дубовський підкреслив, що впровадження добового балансування значно збільшить прозорість на ринку: «Це великий крок на шляху вперед. Україна має йти за прикладом європейських колег. Я вважаю, що протягом 2-3 місяців всі проблеми будуть усунені».


Поділитися