Укртрансгаз розпочав тестування ГВС Берегово після реконструкції

07 грудня 2018 року, м. Київ – Укртрансгаз запустив прикордонну газовимірювальну станцію (ГВС) «Берегово» в тестовому режимі після капітальної реконструкції. Метою тестування є перевірка визначення обсягів та фізико-хімічних показників природного газу, що транспортується через станцію до Угорщини.

 

Після тестування роботи газовимірювальної станції буде проведена оцінка відповідності автоматизованої системи обліку газу вимогам Технічного регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки. Після проведення зазначених процедур спільно з представниками суміжної газотранспортної системи «FGSZ» (Угорщина) та ПАТ «Газпром» (Російська Федерація) станція буде прийнята в дослідно-промислову експлуатацію. В комерційну експлуатацію об’єкт заплановано ввести у I кварталі 2019 року.

 

Тестуванню підлягатиме нове обладнання – основна та дублююча системи вимірювання об’єму газу на основі сучасних високоточних ультразвукових лічильників газу виробництва компаній Sick AG та RMG Messtechnik. До початку монтажу на ГВС «Берегово» вони були відкалібровані на стенді FORCE Technology Laboratory у датському місті Вайені під наглядом представників Укртрансгазу, Укрметртестстандарту, «FGSZ» (Угорщина), ПАТ «Газпром» (Російська Федерація), RMG Messtechnik (Німеччина). Також тестування пройдуть нові встановлені автоматичні потокові хроматографи (вимірюють компонентний склад газу) та гігрометри (визначають вологість газу).

 

Нагадаємо, реконструкція станції почалася у 2017 році, а інвестиції в проект склали понад 190 млн грн власних коштів компанії. Переоснащення об’єкта дозволить підвищити точність та надійність визначення об’єму й фізико-хімічних показників природного газу як в об’ємних (м3), так і енергетичних одиницях (МВт), що відповідатиме практиці та стандартам європейських країн.

 

ГВС «Берегово» є важливим об’єктом ГТС України, оскільки саме на ній обліковується газ, який Україна транспортує в Угорщину. Через станцію проходить близько 12-13% від усього газу, який Україна транспортує до країн Західної Європи та Балканського регіону. У 2017 році через ГВС «Берегово» було протранспортовано 11,7 млрд м3 газу в країни ЄС, а за 11 місяців 2018 року – 11,1 млрд м3

 

 


Поділитися