Укртрансгаз модернізував перший із трьох запланованих газоперекачувальних агрегатів на КС «Гребінківська»

21 грудня 2018 року, м. Київ – Укртрансгаз запустив в режимі тестування перший газоперекачувальний агрегат, переоснащений в процесі модернізації компресорної станції «Гребінківська». Планується, що він буде введений в промислову експлуатацію до кінця 2018 року.

 

У агрегаті №1 замінено старий газотурбінний двигун ДЖ-59Л на новий ДГ90Л2.1 з потужністю 16 МВт виробництва українського ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект».

 

Ще два газоперекачувальні агрегати пройдуть аналогічні процедури заміни двигунів. Введення останнього із них в промислову експлуатацію після модернізації планується на травень 2019 року. Після цього технологічно оновлена станція функціонуватиме у звичному режимі роботи: три газоперекачувальні агрегати працюватимуть для транспортування газу, а четвертий – виконуватиме роль резерву.

 

Модернізація дозволить підвищити економічні та екологічні показники обладнання до рівня сучасних європейських стандартів. Так, нові газотурбінні двигуни використовують до 4 900  м3/год паливного газу для забезпечення власної роботи, що на 15% економніше у порівнянні зі старими. При цьому, за результатами фактичного тестування, викиди в атмосферу оксидів азоту складають у середньому 59 мг/м3 (майже в два рази менше), а викиди оксидів вуглецю – 1 мг/м3 (в 30 разів менше). Такі показники відповідають нормативам Директиви 2010/75/ЄС про промислові викиди.

 

До реалізації проекту модернізації на КС «Гребінківська» залучені представники заводу-виробника обладнання – ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект». Це дасть можливість мінімізувати ризики та оптимізувати термін виконання робіт.

 

Для ГТС України стабільна робота КС «Гребінківська» газопроводу «Прогрес» має стратегічне значення, оскільки через неї транспортується блакитне паливо для споживачів України і Європи. Безперебійна робота станції – одна із обов’язкових умов, аби бути надійним транзитером газу для зовнішнього замовника і стабільним транспортером блакитного палива всередині країни.

 

Нагадаємо, у серпні 2017 року Укртрансгаз за допомогою системи публічних електронних торгів «Prozorro» закупив три газотурбінні двигуни (ГТД) модифікації ДГ90Л2.1 виробництва ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект» для модернізації КС «Гребінківська» на загальну суму 271,5 млн грн.

 

У червні 2018 року Укртрансгаз провів відкриті торги на закупівлю послуг з ремонту технологічного обладнання для КС «Гребінківська» на загальну суму 92,7 млн грн. Переможцем тендеру також стало ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект», назвавши найвигідніші ціну і умови виконання робіт.


Поділитися