Реалізовано наступний етап анбандлінгу: створено Оператора газосховищ України

17 грудня 2018 року, м.Київ – До новоствореної філії «Оператор газосховищ України» переведено персонал та передано необхідні активи, тим самим завершено черговий підготовчий етап процесу відокремлення Оператора ГТС (анбандлінг).

 

Оператор газосховищ надаватиме послуги зі зберігання природного газу та забезпечуватиме ефективну і безперебійну роботу 11 підземних сховищ газу (ПСГ).

 

З цією метою зі структури Укртрансгазу до новоствореної філії були переведені близько 2 000 співробітників та передані виробничі підрозділи, що обслуговують підземні сховища газу на всій території України, а саме  –  Пролетарське ВУПЗГ (Харківтрансгаз), Мринське ВУПЗГ (Київтрансгаз), Богородчанське ВУПЗГ (Прикарпаттрансгаз), Дашавське, Опарське, Стрийське ВУПЗГ та Угерське ВВРіСП (Львівтрансгаз).

 

Керівником філії «Оператор газосховищ України» призначено Богдана Максимчука, його пріоритетним завданням є повне розділення процесів з транспортування та зберігання газу з метою підготовки автономної роботи цього підрозділу після юридичного відокремлення функції з транспортування газу 01.01.2020 року.

 

«Якісне завершення процесу відокремлення Оператора ГТС – це наша спільна стратегічна ціль. Щоб її досягти, важливо правильно і вчасно виконати кожен із запланованих етапів проекту. На даний момент ми рухаємось відповідно до графіку: створено Оператора газосховищ», – прокоментував генеральний директор філії «Оператор ГТС України» АТ «Укртрансгаз» Павел Станчак.

 

Варто зазначити, що в результаті роботи над проектом виокремлення функції зберігання газу в автономну і повноцінну бізнес одиницю з вересня по грудень 2018 року в АТ «Укртрансгаз» було проведено наймасштабнішу реструктруризацію за останні 20 років. Окрім запланованого виключення об`єктів ПСГ зі складу філій, було оптимально перерозподілено території виробничої діяльності філій УМГ «Львівтрансгаз»,  УМГ «Прикарпаттрансгаз» та УМГ «Черкаситрансгаз».

 

Таким чином сформовано 4 філії, які відповідають виключно за транспортування природнього газу та до 01.06.2019 року будуть інтегровані до філії «Оператор ГТС», яка, в свою чергу, буде юридично відокремлена від АТ «Укртрансгаз» 01.1.2020 року.

 

Довідково

 

Нагадаємо, що Рішенням акціонера №136-1 від 29 вересня 2017 року створено філію «Оператор ГТС України». Наразі в апараті управління Оператора ГТС працює 292 фахівці, які забезпечують операційну, фінансову, комерційну і юридичну діяльність щодо надання послуг транспортування газу та балансування, займаються плануванням та закупівлями, співпрацюють з операторами ГТС інших країн.

 

Пізніше, у вересні 2018 року, між Наглядовими радами Нафтогазу та МГУ було підписано Меморандуму про взаєморозуміння та розроблено Дорожню карту процесу відділення Оператора ГТС.

 

План дій відповідно до Дорожньої карти складається з трьох основних етапів, кожен з яких має чітко визначені критерії успішності та часові рамки. Щоб досягти кінцевої мети – повного юридичного відділення Оператора ГТС і підготувати привабливу структуру для залучення партнерів, – необхідно в межах структури Укртрансгазу окремо виділити функцію підземного зберігання газу. А далі – оптимізувати і доповнити філію «Оператор ГТС України» всіма необхідними бізнес-процесами, активами, персоналом – з метою забезпечення всіх умов для успішного проходження сертифікації незалежного Оператора ГТС до 01.01.2020 року.

 


Поділитися