Укртрансгаз підписав масштабну угоду з Зорею-Машпроектом на реконструкцію КС «Яготин» розміром 2,2 млрд грн

10 жовтня 2018 року, м. Київ – Сьогодні Укртрансгаз підписав договір на 2,248 млрд грн з миколаївським державним підприємством «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект», яке стало переможцем закупівлі на реконструкцію КС «Яготин». Про це повідомляє Департамент корпоративних комунікацій Укртрансгазу.

 

Цим проектом реконструкції передбачено до 2021 року спорудження «під ключ» нового компресорного цеху на промисловому майданчику компресорної станції «Яготин» з встановленням 4 ГПА (газоперекачувальний агрегатів) потужністю 16 МВт кожний та будівництво необхідної інженерної інфраструктури.

 

«Оператор ГТС зацікавлений співпрацювати з якнайширшим колом якісних виробників і постачальників – як закордонних, так і українських. Ми горді сьогодні укласти таку масштабну та комплексну угоду з провідним вітчизняним виробником технологічного обладнання. Продукція і сервіс Зорі-Машпроекту відповідають сучасними вимогам надійності, екологічності та економічності, а додатковою значною перевагою цієї співпраці для обох сторін є виконання робіт «під ключ» та подальше сервісне обслуговування обладнання», – зауважив т.в.о. президента Укртрансгазу Андрій Хоменко під час урочистого підписання угоди на підприємстві Зоря-Машпроект.

 

Також варто зауважити, що Укртрансгаз є користувачем майже всієї лінійки двигунів Зорі-Машпроекту, парк обладнання від цього виробника встановлено в 19 цехах компресорних станцій Укртрансгазу по всій Україні.

 

Окрім того, у перспективі співпраці між Укртрансгазом і Зорею-Машпроектом планується запустити пілотний проект з впровадження дистанційної системи моніторингу двигунів на компресорних станціях. Такий онлайн-моніторинг дозволить значно скоротити витрати на ремонт і кількість годин простою обладнання за рахунок своєчасного виявлення ознак зношеності чи пошкоджень.

 

Нагадаємо, КС «Яготин» є одиним із пріоритетних об’єктів модернізації української ГТС, оскільки задіяна в забезпеченні транспортування газу власного видобутку з газопромислових управлінь «Шебелинкагазвидобування» та «Полтавагазвидобування», а також приймає участь в процесі закачування газу в ПСГ. Станція компримує (стискає) газ для його подальшого транспортування магістральними газогонами «Шебелинка – Диканька – Київ», «Шебелинка – Полтава – Київ», «Єфремівка – Диканька – Київ». Навіть у випадку реалізації сценарію «нульового транзиту» станція буде задіяна в транспортуванні природного газу споживачам України.

 

Окрім КС «Яготин» протягом поточного та наступного років заплановано розпочати роботи по модернізації низки ключових об’єктів української ГТС, в тому числі та «КЦ 4 Більче-Волиця» (близько 1 млрд грн), КС «Диканька» (1 млрд грн), КС «Ромни» (1,3 млрд грн), КС «Олександрівка» (1 млрд грн). Планом розвитку ГТС України на 10 років (2018-2027) передбачені інвестиції на оновлення газотранспортної інфраструктури Укртрансгазу в розмірі 60 млрд грн.

 


Поділитися