Укртрансгаз закачав в ПСГ перші обсяги газу в режимі «митного складу»

19 вересня 2017, м.Київ – Укртрансгаз закачав в газосховища перші обсяги природного газу для зберігання в режимі «митний склад» розміром близько 3 млн кубометрів на замовлення провідних міжнародних трейдерів Trafigura Sarl (Швейцарія), ТОВ «Trafigura Україна» та MND (Чехія), - повідомляє відділ зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ«УКРТРАНСГАЗ».

 

Очікується, що у вересні оператор газотранспортної системи та газосховищ України надасть відповідні брокерські послуги компаніям та, відповідно до їхніх попередніх заявок, закачає до «митного складу» близько 50 млн куб.м природного газу.

 

Уже 8 компаній, що займаються торгівлею газом і нафтопродуктами в багатьох країнах світу, уклали з ПАТ«УКРТРАНСГАЗ» договори щодо оформлення природного газу в режимі «митний склад», серед них міжнародні трейдери з Чехії, Швейцарії, Мальти та їхні українські представництва. Також триває процес підписання договорів ще з низкою інших компаній.

 

Нагадаємо, 13 червня 2017 року Укртрансгаз після річної спільної роботи разом з НАК «Нафтогаз України», Міністерством фінансів та Енергетичною митницею ДФС відкрив «митний склад» для тимчасового зберігання природного газу в українських підземних сховищах.

 

«Факт початку використання послуги «митного складу» є елементом  реалізації стратегії розвитку Укртрансгазу як повноцінного європейського оператора, який добре орієнтується в потребах учасників ринку і відповідно для них, а також з метою розширення кола потенційних замовників, впроваджує нові послуги. Запуск нового режиму функціонування ПСГ «митний склад» є також черговим кроком в напрямку створення регіонального газового хабу на основі підземних газосховищ України» – прокоментував Сергій Макогон, директор з розвитку бізнесу ПАТ«УКРТРАНСГАЗ».

 

Сьогодні як компанії-резиденти, так і компанії-нерезиденти мають можливість зберігати газ на території України протягом 1095 днів без сплати митних зборів за умови подальшого транспортування природного газу з території України. Тариф на зберігання в режимі «митного складу» не відрізняється від звичайного тарифу на зберігання газу в ПСГ та становить 112 грн/1000 куб. м (близько 0,4 євро/МВт) за цикл зберігання.

 

Укртрансгаз є оператором найбільших в Європі ПСГ загальним об`ємом 31 млрд куб. м, з яких близько 14 млрд куб. м вільних потужностей тепер можуть бути використані міжнародними трейдерами для тимчасового зберігання блакитного палива з режимі «митного складу».

 

Звертаємо увагу замовників послуг на те, що змінено форму акту приймання-передачі при закачуванні природного газу до газосховища з метою його поміщення до «митного складу».


Поділитися