Укртрансгаз купує через Prozorro українські газотурбінні двигуни на 271 млн грн.

16 серпня 2017р., м.Київ, — 4 серпня 2017 року за результатами закупівельної процедури опубліковано повідомлення про намір укласти договір між ПАТ«УКРТРАНСГАЗ» та ДП НВКГ «ЗОРЯ»-«МАШПРОЕКТ» на поставку трьох газотурбінних двигунів (ГТД) модифікації ДГ90Л2.1, повідомляє відділ зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «УКРТРАНСГАЗ».

 

Закупівля проводиться відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» та за допомогою системи публічних електронних закупівель «Prozorro», де оголошено її очікувану вартість в розмірі 271,5 млн грн.

 

Нові двигуни українського виробництва ДГ90Л2.1 потужністю 16МВт закуповуються для ремонту газоперекачувальних агрегатів (ГПА) ГПУ-16 компресорних станцій Укртрансгазу шляхом заміни застарілих ГТД ДЖ-59Л.

Проект «ГПУ-16» був розроблений на основі технічних характеристик двигуна ДЖ-59Л, його вдосконалена версія ДГ90Л2 має аналогічні масо-габаритні характеристики та спосіб встановлення,  тому заміна застарілих ДЖ-59Л не потребуватиме допоміжного обладнання і виконання додаткових будівельно-монтажних робіт.

 

Встановлення двигунів нового покоління ДГ90Л2 є найоптимальнішим технічним рішенням, що забезпечить підвищення економічних та екологічних показників ГПА до рівня сучасних світових стандартів.

 

ДП НВКГ «ЗОРЯ»-«МАШПРОЕКТ» є ексклюзивним розробником і виробником газотурбінних двигунів типу ДГ90Л, а також єдиним виконавцем ремонтів газотурбінних двигунів цієї модифікації. Тому для здійснення цієї закупівлі за відсутності на ринку альтернативних пропозицій постачання двигунів типу ДГ90Л застосовано переговорну процедуру, передбачену законом, для визначення умов договору та його укладання з одним постачальником.

 

 

Довідково про постачальника

 

Державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект» – український розробник і виробник газових турбін морського і загальнопромислового застосування. До складу комплексу входять Центр науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт «Машпроект» і серійне виробництво «Зоря».

 

Підриємство входить до складу Державного концерну «Укроборонпром» .

 

З середини 1950-х років компанія розробляє і випускає газотурбінні силові установки для водотоннажних кораблів, а згодом – і для кораблів на повітряній подушці та підводних крилах. На підприємстві розроблено і налагоджено серійний випуск унікальних у світовій практиці реверсивних газотурбінних двигунів, що дозволяють кораблю миттєво змінювати напрямок руху.

 

У 1970-х роках було освоєно випуск газотурбінних двигунів для газотранспортної галузі.

 

В даний час серійно випускаються газотурбінні двигуни потужністю від 3 до 25МВт. Кожен з двигунів має кілька модифікацій для різного застосування. Конструкція та параметри двигунів постійно вдосконалюються. Двигуни здатні працювати на різних сортах рідких і газоподібних палив.


Поділитися