Проект "Інтерконнектор Україна - Польща" презентовано у Львівській ОДА

19 cерпня 2016 року, м. Київ — Сьогодні в приміщенні Львівської обласної державної адміністрації, під головуванням очільника області Олега Синютки відбулась нарада: «Будівництво магістрального газопроводу-інтерконектору «Дроздовичі-Більче-Волиця», повідомляє відділ зв’язків з громадськістю та пресою оператора газотранспортної системи України..

Під час наради Віце-президент-головний інженер ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Ігор Бурак презентував проект інтерконнектору «Україна-Польща».

В своїй доповіді Віце-президент  зазначив, що вже протягом багатьох років Польща – є найбільш стабільним і передбачуваним партнером України в багатьох сферах, у т.ч. і газовій. На відміну від інших країн Східної Європи (Болгарії, Угорщини, Словаччини), де лише бачення «Газпрому» формує актуальність проектів у газовій сфері, Польща - впевнено реалізує власні, узгоджені з ЄС, проекти диверсифікації джерел та маршрутів постачання газу, а також розбудовує власну ГТС. Подібні проекти наразі є складовими частинами програм розбудови енергетичних потужностей Європи, що зумовлює їх фінансування та високу вірогідність реалізації. Це створює певні можливості для прилеглих до Польщі країн, які також шукають газової незалежності від РФ, серед яких і Україна.

За словами Ігоря Бурака, ГТС Польщі – є недостатньо розвинутою, а отже поточні плани її розбудови передбачають в першу чергу створення потужностей переважно для транспортування обсягів газу для потреб країни та в її межах. Тим не менш, на випадок надзвичайних ситуацій, обмеження постачань зі «східного» напряму від постачальника, що забезпечує близько 80% надходжень газу, а також на вимогу загальноєвропейських програм – країна розбудовує з’єднання між ГТС сусідніх країн (інтерконнектори). Наявність інтерконнекторів дозволяє розглядати гіпотетичну можливість надходження додаткових обсягів газу з напрямку Польщі – до України, яку в першу чергу зумовлюватимуть наявність: «вільних» обсягів газу доступних для імпорту (з урахуванням надходження та споживання газу в Польщі), технічні можливості ГТС, наявність договірної бази для здійснення постачань.

«Отже будівництво окремого нового газопроводу або розширення потужностей ГТС України на кордоні Україна-Польща – є невід’ємною частиною будь-яких, навіть гіпотетичних варіантів організації постачань газу з території Польщі», — підсумував Віце-президент-головний інженер ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Ігор Бурак.

Нагадаємо, з метою підвищення рівня енергетичної безпеки держави, забезпечення диверсифікації джерел постачання природнього газу до України, інтеграції ринку природного газу України до ринку Енергетичного Співтовариства ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» у 2013 році розпочало роботу над проектом «Будівництво газопроводу-інтерконектору Україна-Польща».

В кінці 2015 року фахівцями ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» та польського оператора ГТС GAZ-SYSTEM S.A. завершені роботи по підготовці спільного з GAS SYSTEM S.A. ТЕО для будівництва газопроводу-інтерконектору Польща-Україна, на основі Угоди про правила взаємодії від 17 грудня 2014 р., укладеної між ПАТ  «УКРТРАНСГАЗ» та GAZ-SYSTEM S.A.

Виконані етапи:

  • За ініціативи ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» та GAZ-SYSTEM S.A. проект «Будівництво інтерконектора Україна-Польща» включено до Десятирічного плану розвитку ENTSOG на 2015-2025 роки.
  • Проект включено до списку проектів спільного інтересу Енергетичного співтовариства (PMI).
  • ТОВ «ДІПРОГАЗ» розроблено ТЕО «Будівництво магістрального газопроводу-інтерконектору «Дроздовичі – Більче-Волиця». 4 березня 2016 року отримано позитивний висновок Державної експертизи щодо розгляду проектної документації за ТЕО «Будівництво магістрального газопроводу-інтерконектору»;
  • Прийняте рішення Правління ПАТ Укртрансгаз про фінансування проекту за рахунок власних коштів;
  • Проект включено в десятирічний план розвитку газотранспортної системи на 2016-2025 роки ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» і затверджений НКРЕКП;
  • Проведено процедуру закупівель і укладено контракт на проведення проектних робіт;

 

Наступні етапи:

  • Укладання «Угоди про правила взаємодії» ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» з GAZ-SYSTEM S.A щодо власне реалізації проектування та будівництваінтерконектора;
  • Проведення процедури Open Season на предмет виявлення інтересу щодо резервування потужностей по даному коридору;
  • Проектування і інжинірінг;
  • Реалізація української ділянки інтерконектора синхронно з польським оператором в термін до середини 2020 року.

 

 

Під час наради також обговорювались питання пересічення з магістральними газопроводами та кабелями зв’язку, зокрема погодження та одержання технічних умов.

До участі в нараді запрошено керівництво обласної ради та структурних підрозділів облдержадміністрації, голів комісій обласної ради,  голів райдержадміністрацій, а також причетні установи до вище вказаного проекту.

Також в роботі нараді від ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» взяли участь директр філії УМГ «ЛЬВІВТРАНСГАЗ» Василь Тюшка, директор філії по реконструкції та модернізації ГТС Олександр Сахно, заступник директора департаменту транспортування газу ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Олег Андріїв.

 

 


Поділитися