Тетяна Толстенкова: "Ця система автоматизована, і такими є прийняття пропозицій"

Відділ зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» пропонує вашій увазі проміжний відгук начальника відділу закупівель філії «Укргазтехзв`язок» Тетяни Толстенкової про роботу в системі ProZorro.

Переваги Прозоро для закупівельних організацій:

- ми віддалені від недобросовісних учасників, які інколи використовують закон для того, аби не провести процедуру, а просто знищити її. Коли вони самі не можуть виграти процедуру, вони її знищують. Наприклад, у нас термін подання пропозиції до 10 год. Учасник може увірватися в 10:05. І ми тоді з допомогою нашої служби безпеки намагаємося показати, що той учасник, прийшовши в 10.05, міг порушити процедуру. Ми не знаємо, з якою метою прийшов цей учасник: дійсно взяти участь у тендері чи оскаржити цю процедуру в антимонопольному комітеті. Тепер же це все відбуватиметься на сайті Прозоро. До нас ніяких претензій не буде. Час 10.00 настає і система сама не прийме пропозиції, які були надані невчасно. Це велика перевага для нас.

- відбувається оцінювання системою пропозицій, в системі проводитиметься аукціон. Нашу участь в цьому зведено до нуля. Хто що подав, те і буде.

- протокол розкриття пропозицій друкується автоматично.

Раніше бувало так, що учасник приходить на процедуру розкриття і настоює на внесенні в протокол певних зауважень. І буває так, що учасники неадекватні і пишуть, що завгодно. І ми потім маємо великі проблеми. Зараз система їм не дасть змоги щось написати. Пропозиція розкрилась, як розкрилась.

Певною мірою нас закон убезпечує від таких недобросовісних учасників, які грають для того, аби зробити демпінг і знищити процедуру. Хочу зауважити, що кожна процедура займає від двох з половиною до трьох місяців. Якщо ми починаємо процедуру десь в лютому, то розуміємо, що поставку товару матимемо десь в середині травня. А якщо процедуру знищено, то поставки не буде, і ми знову відкинуті на два з половиною – три місяці назад. А час іде, літній період проходить, ідуть певні роботи з підготовки до зими... Тому перевагами системи є те, що ця система автоматизована, і такими є прийняття пропозицій, протокол розкриття тощо.

Для закупівельника залишилось ще дуже багато паперової роботи: протоколи до початку процедури, протоколи в середині процедури – такі роботи все ще виконуються на папері.

Ось у мене, як у закупівельника, виникає питання щодо електронних майданчиків. Всього є сім електронних майданчиків, які кваліфіковані за різними категоріями. Але один і той самий учасник, з одним і тим же ЄДРПОУ, може дати свої пропозиції з різних майданчиків. Це законом заборонено. Як у цьому разі можна укладати договір з учасником, якщо він вже порушив закон. Я  вважаю, електронний майданчик не повинен цього допускати. На що представники Вісника і представники майданчика сказали, що за кожну пропозицію платяться гроші. Для того, аби знищити процедуру заплатити 500 грн – це не такі великі гроші. Тому що є конкуренти, для яких і 1700 грн є не такими великими грішми. Тому міністерство економічного розвитку та торгівлі має пояснити, яким чином ми повинні себе вести, якщо така ситуація сталася. Або електронний майданчик має ввести фільтри, щоб не подавалися пропозиції з різних електронних майданчиків з одним і тим же учасником. Це дуже важливо.

Електронний майданчик SmartTender.biz є для нас знайомим і зрозумілим, тому що ми з ним працювали і нам знайомий їхній інтерфейс.

На нашій філії був електронний майданчик і ми допомагали розробникам у цьому питанні. Для нас простіше працювати, коли ми розуміємо алгоритм і шлях таких процесів. Хочеться, щоб керівники Прозоро трішки нас підучили…

У нас ще нема досвіду роботи з понадпороговими закупівлями, ми працювали з допороговими, але поки їх теж не публікували. Все, що могли, ми вже опублікували… Від 3 тис. грн ми опублікували, а до 3 тис. грн нас не пускає майданчик, посилаючись на те, що надто мала ціна. Хоча ми були готові опублікувати і на 700 грн, щоб бути чистими перед законом. Тому, коли процедура пройшла санацію через Прозоро, вважається, що її вже можна публікувати, бо через Прозоро їх бачила вся Україна. Поки дається такий імунітет.

Чому монополістів запустили першими на Прозоро? У них добра матеріальна база. Вся Україна стане на цей шлях з 1 серпня. Тому до 1 серпня у нас ще є час, щоб зробити напрацювання, отримати певні результати. Будемо сподіватися, що хороші.


Поділитися