Оператор газосховищ України планово готується до опалювального сезону 2021/2022: в ПСГ наразі 18 млрд куб. м газу

Протягом серпня 2021 року Оператор газосховищ України поповнив запаси природного газу у ПСГ на 1 млрд куб. м. Станом на 1 вересня рівень наповнення українських підземних газосховищ перетнув позначку у 18 млрд куб. м, що вище за середнє значення минулих років. Планується досягти рівня наповнення ПСГ у понад 19 млрд куб. м. Цього буде достатньо для стабільного проходження опалювального сезону 2021/2022. Наприклад, у 2013‒2018 рр. Україна входила в зимовий період із запасами 14,5‒17,1 млрд куб. м.

 

Запас природного газу в ПСГ

На початок вересня запас природного газу в українських ПСГ становить 18 млрд куб. м*. Це на 30 % менше минулорічних показників. 

 

Закачування газу

Протягом серпня 2021 року до підземних газосховищ України надійшло 1 млрд куб. м природного газу. Це у 3,6 раза менше порівняно з серпнем 2020 року.

Усього від початку цьогорічного сезону закачування до ПСГ надійшло 2,9 млрд куб. м газу.

 

«Митний склад»** та транспортування до ПСГ за тарифами «short haul»***

Станом на 01 вересня 2021 року іноземні замовники послуг зберігають у режимі «митний склад» 3,3 млрд куб. м газу. Це на 58 % менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. З них у «short haul» режимі накопичено 2,6 млрд куб. м.

Компанії-резиденти зберігають в режимі «митний склад» 0,9 млрд куб. м, що у 1,4 раза менше ніж в аналогічний період 2020 року. Із них обсяг газу, закачаного до ПСГ в режимі «short haul», дорівнює 0,7 млрд куб. м.

 

«Поточна ситуація на газовому ринку кардинально відрізняється від минулорічної, але ми продовжуємо рухатися до прогнозованого значення наповнення українських сховищ. Так, до початку опалювального сезону в ПСГ буде закачано понад 19 млрд куб. м газу. Цього вистачить, щоб стабільно пройти опалювальний сезон. Є певні побоювання, пов’язані з можливим реекспортом газу, що належить нерезидентам. Та стосовно цього можу заспокоїти: за чотири місяці сезону закачування-2021 нерезиденти реекспортували 0,06 млрд куб. м. Всі інші запаси або реалізовані на українському ринку, або й надалі залишаються у ПСГ», ‒ зазначив Сергій Перелома, т.в.о. генерального директора Укртрансгазу.

 

* без урахування запасів Вергунського ПСГ, що знаходиться на тимчасово окупованій території;

** «митний склад» – митний режим, що дає змогу клієнту зберігати природний газ в газосховищах України до 1095 днів без сплати податків та митних зборів;

*** «short haul» – послуга, що дає можливість отримувати знижку на транспортування між визначеними точками входу або виходу на міждержавних з'єднаннях (потужність з обмеженнями), в тому числі для подальшого зберігання природного газу в ПСГ України в режимі митного складу.


Поділитися