Україна увішла в літо, зберігаючи в ПСГ 15,5 млрд куб. м природного газу. Це на 22 % більше, ніж в середньому за останні п’ять років

Станом на початок червня рівень газу в українських ПСГ досягнув 15,5 млрд куб. м. Це на 22 % вище ніж в середньому на цю дату протягом останніх п’яти років. Поступово зменшується питома вага запасів, зроблених іноземними компаніями. Зараз нерезидентам належить 4,4 млрд куб. м газу.

 

Запас природного газу в ПСГ

На початку червня запас природного газу в українських ПСГ становить 15,5 млрд куб. м. Це на 13 % менше минулорічних показників.

 

Закачування газу

З початку сезону закачування, протягом травня 2021 року, до підземних газосховищ України надійшло 0,33 млрд куб. м природного газу. Це у чотири рази менше порівняно з травнем 2020 року.

Нагадаємо, що зазвичай обсяг щомісячного закачування газу до українських ПСГ на початку сезону відносно низький. Переважно пікові навантаження відбуваються у серпні-вересні, ближче до початку опалювального сезону.  Крім того, у цьому році сезон закачування розпочався на 50 днів пізніше ніж минулоріч.

 

«Митний склад» та транспортування до ПСГ за тарифами «short haul»

Станом на 01.06.2021 іноземні трейдери зберігають у режимі «Митний склад» 4,4 млрд куб. м газу. Це у 2,1 раза більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. З них у «short haul» режимі накопичено 3,3 млрд куб. м.
Компанії-резиденти зберігають в режимі «Митний склад» 0,53 млрд куб. м, що в 2,5 раза менше ніж в аналогічний період 2020 року. Із них обсяг газу, закачаного до ПСГ в режимі «short haul», дорівнює 0,46 млрд куб. м.

 

«Ми розпочали сезон закачування до українських ПСГ у невисокому темпі. У травні ціни на газ досягали рекордних показників, і газові трейдери «тримають паузу» в очікуванні кращих цінових пропозицій для створення запасів.

Враховуючи ці ринкові тенденції, в травні ми посилили програми модернізації, зокрема, проводимо роботи, що потребують суттєвого обмеження або зупинення процесу закачування газу. Таким чином, використовуємо можливість для підвищення надійності обладнання ПСГ під час проходження опалювального сезону 2021/2022», ‒ зазначив т.в.о. генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома.

 

У травні також велися активні роботи на Дашавському (реконструкція установки осушення газу), Богородчанському (реконструкція газозбірного пункту. І черга будівництва) та Червонопартизанському ПСГ (реконструкція майданчика газозбірного пункту та центрального блоку підключення свердловин).

 


Поділитися