Холодний березень: за місяць із ПСГ відібрали газу в 17 разів більше ніж минулоріч

Оператор підземних газосховищ України готується до завершення сезону відбору газу. Протягом березня поточного року з ПСГ відібрано 2,2 млрд куб. м, що у 17 разів перевищує показники відбору за аналогічний період минулого року. Рівень наповнення ПСГ за підсумками березня залишається найвищим за 10 років та дещо перевищує минулорічний показник – на 1%. На момент входження в поточний сезон відбору відповідна різниця становила 30%.

Значні обсяги відбору газу з ПСГ протягом опалювального сезону 2020/2021 пояснюються як низькими показниками температури повітря, так і затребуваністю послуг зберігання газу з боку українських та іноземних замовників. Тільки за перші три місяці 2021 року Оператор газосховищ розширив своє портфоліо клієнтів на 50 компаній (7 із яких є резидентами іноземних країн). Наразі послугами Оператора користуються вже 889 замовників із України та інших держав.  

 

Відбір газу з ПСГ

З початку  опалювального сезону із газосховищ відібрали (за оперативними даними) 12,45 млрд куб. м газу. Зокрема, у березні 2021 року з українських ПСГ відібрано 2,2 млрд куб. м газу, що майже в 17 разів більше ніж за аналогічний період 2020 року.

 

Використання послуг «Митний склад»** та «short haul»*** 

Станом на 01.04.2021 іноземні трейдери зберігають в режимі «Митний склад» 4,98 млрд куб. м газу. Це у 7 разів більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. З них у «short haul» режимі накопичено 3,8 млрд куб. м.

 

Компанії-резиденти зберігають в режимі «Митний склад» 0,55 млрд куб. м, що в 1,8 разів менше ніж в аналогічний період 2020 року. З них обсяг газу, закачаного в ПСГ в режимі «short haul», дорівнює 0,46 млрд куб. м.

 

Запас природного газу в ПСГ 

Станом на  01.04.2021  запас природного газу у підземних газосховищах становить 15,82 млрд куб. м газу*. Це на 1% перевищує показники минулого року та є найвищим рівнем заповненості українських ПСГ щонайменше з 2010 року. 

«Ми наближаємось до завершення сезону відбору – вже шість наших підземок перейшли у нейтральний період та готуються до сезону закачування. Можу сказати, що сезон був успішним. Незважаючи на карантинні обмеження, часто складні погодні умови та високий попит на газ як в Україні, так і за кордоном Оператор газосховищ на 100% виконав свої зобов’язання перед усіма замовниками та споживачами. Опалювальний сезон в Україні пройшов без збоїв. При цьому нинішні показники заповненості газосховищ дають нам підстави розраховувати і на успішне проходження сезону закачування, до якого ми вже активно готуємось», – зазначив т.в.о. генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома.

 

* без урахування запасів Вергунського ПСГ, що знаходиться на тимчасово окупованій території Донецької області;

** «митний склад» – митний режим, що дає змогу клієнту зберігати природний газ в газосховищах України до 1095 днів без сплати податків та митних зборів;
*** «short haul» – послуга, що дає можливість отримувати знижку на транспортування між визначеними точками входу або виходу на міждержавних з'єднаннях (потужність з обмеженнями), в тому числі для подальшого зберігання природного газу в ПСГ України в режимі митного складу.

Поділитися