У січні 2021 року з українських ПСГ відібрано 2,6 млрд куб. м природного газу – на третину більше ніж минулоріч

Оператор газосховищ України завершив січень 2021 року з найвищими запасами газу за минулі 10 років. Станом на 1 лютого у підземних газосховищах зберігалося 20,9* млрд куб. м газу. При цьому обсяги відбору газу з вітчизняних ПСГ у січні 2021-го перевищили показники за аналогічний період минулого року на 33 %, сягнувши позначки у 2,6 млрд куб. м.

 

У січні 2021 року українські ПСГ відпрацювали безперебійно та стали стабілізуючим фактором для ціновоі ситуації на ринку газу та загалом для енергосистеми України. Так, у найбільш морозні дні місяця, зокрема 19 січня, загальне споживання газу в Україні становило 190 мільйонів куб. м газу. Із газосховищ в цей день відібрали 143  млн куб. м, забезпечивши 75 % споживання газу країною.

 

Відбір газу з ПСГ

З початку  опалювального сезону 2020/2021 з українських газосховищ відібрано 7,3 млрд куб. м газу, що на 52 % більше, ніж за аналогічний період минулого року. З них у січні поточного року відібрано 2,6 млрд куб. м.

 

Використання послуг «Митний склад»** та «short haul»***

Станом на 01.02.2021 іноземні трейдери зберігають в режимі «Митний склад» 6,7 млрд куб. м газу. Це в 4,9 раза більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. З них у «short haul» режимі накопичено 4,5 млрд куб. м.

Компанії-резиденти зберігають в режимі «Митний склад» 0,8 млрд куб. м, що в 2,6 раза більше ніж у 2020 році. З них обсяг газу, що зберігається в ПСГ в режимі «short haul», дорівнює 0,5 млрд куб. м.

 

Експорт природного газу з ПСГ

У січні 2021 року з українських ПСГ було експортовано понад 0,233 млрд куб. м газу. З них до Угорщини експортували 0,166 млрд куб. м, до Польщі та Словаччини відповідно  0,061 млрд куб. м газу та 0,006 млрд куб. м газу.

 

Запас природного газу в ПСГ

Станом на  01.02.2021  запас природного газу у підземних газосховищах становить 20,9* млрд куб. м газу. Це на 25 % перевищує показники минулого року.

 

«В окремі дні січня навантаження на ПСГ зростало до багаторічних максимумів. Та попри різке збільшення попиту Оператор газосховищ виконав усі свої зобов’язання як перед іноземними замовниками, так і перед українськими споживачами. За наявних запасів газу у сховищах в наступні тижні, якщо така потреба виникне, зможемо збільшувати обсяги відбору до 160 млн куб. м на добу. Потужності ПСГ до цього готові», – зазначив т.в.о. генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома.

 

* без урахування запасів Вергунського ПСГ, що знаходиться на тимчасово окупованій території Донецької області;

** «митний склад» – митний режим, що дає змогу клієнту зберігати природний газ в газосховищах України до 1095 днів без сплати податків та митних зборів;

*** «short haul» – послуга, що дає можливість отримувати знижку на транспортування між визначеними точками входу або виходу на міждержавних з'єднаннях (потужність з обмеженнями), в тому числі для подальшого зберігання природного газу в ПСГ України в режимі «митний склад».

 


Поділитися