Рекомендації замовникам послуг українських ПСГ при замовленні потужностей на відбір газу

 

У зв’язку зі зниженням зимових температур обсяги відбору природного газу із підземних сховищ зростають. Але об’єм газу, який можна відібрати з українських ПСГ, не є безмежним. Він залежить від багатьох факторів.

Пояснення, як відбувається оцінка вільних потужностей і що може стати обґрунтуванням для обмеження або відхилення номінацій, – у короткому відео.    

Також звертаємо вашу увагу на три рекомендації при замовленні потужностей на відбір – як краще уникнути обмеження або відхилення номінацій/реномінацій.

  • На сьогодні потужностей відбору для задоволення потреб ринку достатньо. Але в окремі дні система українських ПСГ може виявитися перевантаженою. Причина - деякі замовники послуг не замовляють відбір газу з ПСГ завчасно, а роблять це в другій половині газової доби, впродовж якої має бути здійснено відбір газу. У такому випадку Оператор газосховищ змушений відмовити у відборі, оскільки часу для його здійснення в поточній газовій добі недостатньо.

Рекомендація №1: Планувати замовлення потужностей на добу наперед завчасно та подавати номінації не пізніше 15:00  (за київським часом) газової доби (згідно з п. 1 глави 2 розділу ІХ Кодексу газосховищ України).

 

  • Уявімо, що клієнт хоче замовити потужність відбору газу протягом газової доби, в якій повинен бути здійснений відбір, та в обсязі, що наразі перевищує доступні вільні потужності Оператора газосховищ. Останній буде змушений відхилити реномінацію або підтвердити її зі зменшенням обсягів. Механізм розподілу вільних потужностей є прозорим. Обсяги потужностей щодня розраховуються фахівцями Оператора газосховищ та публікуються на офіційному сайті Укртрансгазу та оновлюються щогодини. Приклад розрахунку можна переглянути за посиланням.  

Рекомендація №2: Моніторити залишки обсягів вільних потужностей на офіційному сайті Укртрансгазу http://utg.ua/utg/business-info/capacities.html або в Особистому кабінеті замовника на Інформаційній платформі.

 

  • Якщо замовник розуміє, що йому не вистачає замовленої у номінації потужності, Оператор газосховищ наполегливо рекомендує подавати реномінації декілька разів на добу, замість запиту на великі обсяги вкінці газової доби. Таким чином, обсяги потужностей збільшуватимуться поступово, що дасть змогу Оператору газосховищ здійснювати відбір протягом газової доби рівномірно. А отже, забезпечити заявки замовників у повному обсязі.

Рекомендація №3: Подавати реномінації з метою збільшення обсягів відбору газу декілька разів на добу, а не один раз наприкінці.

 

Також звертаємо увагу, що Оператор газосховищ планує роботу системи підземних газосховищ завчасно та залежно від поданих заявок клієнтів. У зв’язку з теплим початком осінньо-зимового періоду відбір газу здійснювався у режимі самопливу та раціонального використання потужностей газоперекачувальних агрегатів.  

Зважаючи на зростання попиту та збільшення заявок клієнтів, наразі відбір газу здійснюватиметься у компресорний спосіб (додатково підключено газоперекачувальні агрегати компресорних станцій ПСГ). Це дасть змогу збільшити технічні потужності газосховищ на відбір та досягти максимальних обсягів у 162,4 млн куб. м на добу. Враховуючи те, що на грудень 2020 року клієнтам була розподілена потужність відбору на місячній основі обсягом 33,6 млн куб. м на добу,  Оператор газосховищ зможе забезпечити клієнтам підтвердження номінацій на добу наперед обсягом 128,8 млн куб. м на добу.

 

 

 


Поділитися