До уваги замовників послуг зберігання газу. Як відстежувати вільні потужності українських ПСГ онлайн

З серпня 2020 року Укртрансгаз як оператор ПСГ України почав щодобово оприлюднювати актуальну інформацію про вільні потужності газосховищ на сайті. Крім того, в Інформаційній платформі оператора газосховищ додано функцію з моніторингу вільної потужності закачування та відбору природного газу на поточну та наступну добу. Таким чином Укртрансгаз підвищує прозорість процесів управління газосховищами відповідно до міжнародних стандартів.

 

Завдяки новому сервісу замовники послуг зберігання газу – а на сьогодні це 700 українських та 72 іноземні компанії – можуть в особистому кабінеті бачити уточнену інформацію про вільні потужності закачування та відбору газу в режимі 24/7. Це, в свою чергу, дає змогу клієнтам оперативно планувати власні бізнес-процеси, пов’язані зі зберіганням газу, реагувати на ринкові зміни, балансувати.

 

На веб-сайті компанії дані публікуються у строк до 10 години попередньої газової доби та оновлюються з урахуванням добових номінацій та неномінованої потужності станом на 18 годину попередньої газової доби. Це відповідає вимогам глави 1 розділу VII Кодексу газосховищ. В кабінеті замовника послуг інформаційної платформи Оператора газосховищ дана інформація оновлюється щоразу після завершення процедури розгляду номінацій/реномінацій. При цьому враховується необхідність виконання поданих номінацій/реномінацій замовників, які використовують послуги зберігання (закачування, відбору) на гарантованій основі.

 

Важливо! Відповідно до глави 3 розділу IX Кодексу газосховищ закачування/відбір протягом доби здійснюється рівномірно за погодинним графіком. Тому при подачі номінацій/реномінацій Укртрансгаз просить замовників послуг враховувати, що індивідуальні послуги надаються залежно від технічних можливостей газосховищ та з урахуванням вже розподіленої потужності.

Відповідно до пункту 4 глави 1 розділу IX Кодексу газосховищ номінація/реномінація замовників, яким надається послуга зі зберігання (закачування, відбору) природного газу на переривчастій основі, може бути підтверджена зі зменшенням обсягів природного газу, заявлених замовником у номінації/реномінації.

Зменшення або відхилення здійснюється в такій черговості:

- спочатку - індивідуальні послуги закачування/відбору на добу наперед;

- потім - індивідуальні послуги закачування/відбору на місяць.

У випадку, якщо послуги мають однаковий строк надання, зменшення відбувається в порядку черговості отримання номінацій/реномінацій.

 

Нагадаємо, що наповнення українських газосховищ цього року відбувається рекордними темпами: станом на 13 серпня 2020 р. Укртрансгаз закачує понад 100 млн куб. м газу на добу, обсяг газу в ПСГ вже перевищив 23 млрд куб. м. Очікується, що цей сезон закачування стане найпродуктивнішим за всю історію незалежної України.

 


Поділитися