Іноземні компанії зберігають в українських ПСГ 2,0 млрд куб. м газу. Це в чотири рази більше, ніж на початку червня минулого року

03.06.2020 м. Київ. Ключові показники роботи українських ПСГ перевищили за підсумками перших п’яти місяців 2020 року показники минулого року. У травні попит на послуги українських ПСГ з боку європейських гравців газового ринку істотно збільшився. Зокрема, станом на 01.06.2020 року, нерезиденти зберігали в режимі «Митний склад» 2,0 млрд куб. м, що в чотири рази вище за показник аналогічного періоду минулого року.

 

Запас природного газу в ПСГ

На початок червня, запас природного газу в українських ПСГ складає 18,0 млрд куб. м. Це на 57% перевищує минулорічні показники.

 

Закачування газу

З початку поточного року до підземних газосховищ України закачано 4,1 млрд куб. м природного газу (+5% до аналогічного періоду минулого року). З них для зберігання в режимі «Митний склад» закачано 2,2 млрд куб. м, в тому числі компаніями-резидентами – 0,9 млрд куб. м, компаніями-нерезидентами – 1,3 млрд куб. м.

 

«Митний склад» та транспортування до ПСГ за тарифами «short haul»

Станом на 01.06.2020 року компанії-резиденти зберігали в режимі «Митний склад» 1,3 млрд куб. м газу (+21% до аналогічного періоду минулого року).

Продовжують збільшуватися обсяги зберігання газу іноземними трейдерами. На початку червня поточного року нерезиденти зберігали в режимі «Митний склад» 2,0 млрд куб. м (+296% до аналогічного періоду минулого року).

Продовжують зростати обсяги природного газу, що передано учасниками ринку до ПСГ з використанням спеціальних тарифів на транспортування «short haul». З початку року з використанням цих тарифів резиденти транспортували на «Митний склад» 0,1 млрд куб. м газу, а  нерезиденти – 0,7 млрд куб. м. Додамо, що лише в травні поточного року нерезиденти протранспортували до ПСГ за тарифами «short haul» 0,5 млрд куб. м, що в два з половиною рази більше, ніж у квітні 2020-го.

«У травні поточного року спостерігався високий попит на послуги українських ПСГ з боку іноземних трейдерів. Ми впевнені, що ця динаміка збережеться в найближчі місяці. Рівень наповненості європейських газосховищ стрімко наближається до максимального. Наприклад, в Австрії він сьогодні становить майже 85%,  Німеччині – 84%, Італії – 68%. В Україні цей показник – 58%. Сьогодні ми маємо близько 13 млрд куб. м вільних потужностей, конкурентоспроможні умови та унікальні можливості для ефективного використання українських газосховищ. Отже, готові і надалі залучати європейських трейдерів до співпраці», – зауважив Сергій Олексієнко, генеральний директор АТ «Укртрансгаз».


Поділитися