Газовимірювальна станція «Гребеники» Укртрансгазу повністю готова до реверсу

06 листопада 2019 року, м. Київ – Укртрансгаз завершив модернізацію газовимірювальної станції «Гребеники»(Одеська область). Відтепер станція готова здійснювати реверсне транспортування газу у випадку припинення транзиту блакитного палива з РФ. Готовність об’єкта до роботи перевірили та підтвердили представники суміжного оператора ГТС «Молдовагаз», підписавши відповідний акт.

 

Нагадаємо, ГВС «Гребеники» задіяна у транспортуванні газу через кордон Україна – Молдова. Модернізація технологічної трубопровідної обв’язки станції дозволила суттєво підвищити маневреність та надійність функціонування ГТС, особливо у разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року. Проектна потужність станції після модифікації складає 70 млн куб. м на добу в аверсному режимі та 4 млн куб. м на добу в реверсному режимі з Молдови.

 

Зазначені роботи здійснені відповідно до ініціативи CESEC, що передбачає забезпечення транспортування природного газу через трансбалканські трубопроводи у реверсному напрямку з Греції через Болгарію та Румунію до України та Молдови. Зазначений маршрут є цікавим для учасників ринку – у 2018 році Укртрансгаз успішно провів оцінку попиту на вхідні потужності в Україну з Румунії та підтвердив економічну доцільність створення таких потужностей на трансбалканському маршруті.


Поділитися