Укртрансгаз запустив ГВС Берегово в комерційну експлуатацію після реконструкції

11 вересня 2019 року, м. Київ – Укртрансгаз запустив прикордонну газовимірювальну станцію (ГВС) «Берегово» в комерційну експлуатацію після капітальної реконструкції. Таким чином, ще один модернізований об’єкт ГТС введено в експлуатацію в рамках підготовки до опалювального сезону 2019/2020.  


Оновлена станція після монтажу пройшла оцінку відповідності вимогам Технічного регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки. Також під наглядом представників суміжних газотранспортних систем – «FGSZ» (Угорщина) та ПАТ «Газпром» (Російська Федерація) – станція пройшла у тестовому режимі перевірку визначення обсягів та фізико-хімічних показників природного газу, що транспортується через неї до Угорщини. За результатами тестування сторони підписали відповідний акт про введення станції в комерційну експлуатацію з 1 вересня.


На станції встановили нове обладнання – основну та дублюючу системи вимірювання об’єму газу на основі сучасних високоточних ультразвукових лічильників газу виробництва компаній Sick AG та RMG Messtechnik. До початку монтажу на ГВС «Берегово» вони були відкалібровані на стенді FORCE Technology Laboratory у датському місті Вайені під наглядом представників Укртрансгазу, Укрметртестстандарту, «FGSZ» (Угорщина), ПАТ «Газпром» (Російська Федерація), RMG Messtechnik (Німеччина). Також на об’єкті встановили нові автоматичні потокові хроматографи (вимірюють компонентний склад газу) та гігрометри (визначають вологість газу).


Нагадаємо, реконструкція станції почалася у 2017 році. Інвестиції в проект склали понад 190 млн грн власних коштів компанії. Переоснащення об’єкта дозволило підвищити точність та надійність визначення об’єму й фізико-хімічних показників природного газу як в об’ємних (м3), так і енергетичних одиницях (МВт), що відповідає практиці та стандартам європейських країн.


ГВС «Берегово» є важливим об’єктом ГТС України, оскільки саме на ній обліковується газ, який Україна транспортує в Угорщину. Через станцію проходить близько 12-13% від усього газу, який Україна транзитує до країн Західної Європи та Балканського регіону. У 2017 році через ГВС «Берегово» було протранспортовано 11,7 млрд м3 газу в країни ЄС, у 2018 році – 11,8 млрд м3., з початку 2019 року станом на 1 вересня – показник співставний з минулорічним і складає 10,2 млрд м3.

 


Поділитися