Укртрансгаз та Нафтогаз провели навчання диспетчерів щодо переривання транзиту

29 серпня 2019 року, м. Київ – Укртрансгаз та Нафтогаз провели спільні навчання, під час яких відпрацювали порядок дій диспетчерів та інших служб Оператора ГТС України у випадку зупинки Газпромом транзиту територією України до країн Євросоюзу з 1 січня 2020 року.

 

З великою ймовірністю осінньо-зимовий період 2019/2020 може значно ускладнитися перериванням транзиту з боку Газпрому. Моделювання та розрахунок оптимальних режимів режимів роботи ГТС, а також практичне відпрацювання регламентних дій диспетчерської та технічних служб компанії є важливою складовою підготовки.

 

Команда з фахівців двох компаній розглянула кілька ймовірних сценаріїв розгортання подій щодо припинення транзиту. Для кожного з них Укртрансгаз розробив і запропонував плани необхідних  заходів, що гарантуватимуть Україні проходження наступного опалювального сезону. Запропоновані рішення були апробовані на різних моделях, вони враховують вимоги законодавства* та міжнародні зобов’язання української сторони. ГТС України готова до стабільної роботи при реалізації Газпромом сценарію «нульового транзиту».

 

Для нарощування запасу надійності системи Укртрансгаз продовжує виконувати регламентні профілактичні та ремонтні роботи на об’єктах. В тому числі переізольовує магістральні газопроводи,  модернізує компресорні та газовимірювальні станції, працює над створенням нових імпортних потужностей та забезпечує процес закачування природного газу до ПСГ. Комплекси робіт з технічної підготовки ГТС заплановано завершити до 15 жовтня - формального початку опалювального сезону.

 

______________

*При розробці враховувались нормативно-правові акти, зокрема:

- Закон України «Про ринок природного газу». Законопроект був узгоджений із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.

Наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 2 листопада 2015 року №687 «Про затвердження Національного плану дій» із змінами, внесеними згідно наказу Міненерговугілля від 19.11.2018 №580.

-Наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 2 листопада 2015 року №686 «Про затвердження Правил про безпеку постачання природного газу», із змінами, внесеними згідно наказу Міненерговугілля від 23.11.2018 №591.


Поділитися