Укртрансгаз інформує про відсутність паливного газу в червні-серпні через тендери, які не відбулися

Постачальники газу не подали свої пропозиції на тендери Оператора ГТС на закупівлі паливного газу через побоювання не отримати оплату своєчасно


21 червня 2019 року, м. Київ12 аукціонів Укртрансгазу на закупівлю паливного газу з липня по грудень загальним обсягом 880 млн куб. м газу та з очікуваною вартістю 5,72 млрд грн без ПДВ – не відбулися, оскільки жоден постачальник не надав тендерних пропозицій. Ймовірна причина – дефіцит коштів Укртрансгазу і, як наслідок, несвоєчасні розрахунки з контрагентами за чинними договорами закупівель газу для власних виробничо-технологічних потреб (ВТВ), борг за якими вже складає 4,1 млрд грн.

Наразі запас газу в підземних газосховищах Оператора ГТС на ВТВ становить 152 млн куб. м., а місячна потреба у паливному газі складає близько 240 млн куб. м. Кілька постачальників готові у червні-серпні поставити Укртрансгазу 190 млн куб. м газу за укладеними контрактами лише за умови сплати компанією боргу за попередні періоди. При цьому потреба у газі на ВТВ для забезпечення роботи технологічного обладнання, власних потреб та балансування системи Оператора ГТС у червні-серпні становить близько 720 млн куб. м.

Укртрансгаз попередив про виникнення передумов надзвичайної ситуації державного рівня НКРЕКП, Державну службу надзвичайних ситуацій України та Раду національної безпеки і оборони України.

ДСНС України 20 червня надала зворотний зв’язок, класифікувавши рівень загрози у разі припинення роботи технологічного обладнання об’єктів магістрального трубопровідного транспорту ГТС України як надзвичайну ситуацію техногенного характеру державного рівня.


Поділитися