На 50% зросла точність розрахунків добових небалансів у квітні

Укртрансгаз підбив підсумки другого місяця роботи ринку газу в добовому балансуванні


24 травня 2019, м. Київ – У квітні система функціонувала стабільно, а учасники успішно працювали в нових умовах. За результатом квітня зросла ефективність роботи ринку – покращилось планування щоденних об’ємів замовниками послуг транспортування, що дозволило скоротити обсяг позитивних небалансів. Зменшився також обсяг негативних небалансів та несанкціонований відбір природного газу. У той же час, проблема негативних небалансів не вирішується та має системний характер. Облгази продовжують відбирати газ на виробничо-технологічні витрати з газотранспортної системи, не відшкодовуючи його вартість Оператору ГТС.


За даними Інформаційної платформи Оператора ГТС, загальний обсяг негативних добових небалансів у квітні склав 166,7 млн куб. м природного газу (або 957 млн грн з ПДВ). З них 99% (або 947,9 млн грн) – це небаланси операторів ГРМ, порядку 1% (або 9,5 млн грн) – замовників послуг транспортування. Порівняно з березнем обсяг негативних небалансів зменшився на 50 % (в куб. м газу).


Загальний обсяг позитивних добових небалансів за квітень склав 113,8 млн куб. м природного газу (або 373 млн грн), з якого понад 47% (або 176 млн грн) нараховано НАК «Нафтогаз України», 40% (або 150 млн грн) нараховано замовникам послуг транспортування. У порівнянні з березнем показник позитивних небалансів зменшився на майже 53% (в куб. м газу).


Станом на сьогодні, сукупна заборгованість за результатами роботи Оператора ГТС в квітні за позитивними небалансами становить 370,9 млн і 943 млн грн за негативними небалансами, за березень поточний борг за позитивними і негативними небалансами наразі складає 285, 8 млн грн та 1,57 млрд грн відповідно.


Серед подальших кроків розвитку ринку природного газу найближчим часом – перегляд тарифів Оператора ГТС, які повинні бути економічно обґрунтованими, вирішення питання несанкціонованих відборів, запуск роботи торгових платформ (червень 2019 року) та запуск роботи Інформаційної платформи Оператора газосховищ України (червень 2019 року).

_____

Позитивний небаланс – це обсяг природного газу, вартість якого Оператор ГТС повинен компенсувати Замовникам послуг транспортування.

 

Негативний небаланс – це обсяг природного газу, вартість якого Замовники послуг транспортування повинні компенсувати Оператору ГТС.

 


Поділитися