Укртрансгаз закликає НКРЕКП перевірити готовність до переходу на добове балансування

17 січня 2019 року, м. Київ – Укртрансгаз звернувся до НКРЕКП із проханням провести позапланову перевірку стану готовності до переходу на добове балансування, зокрема забезпечення функціонування інформаційної платформи Оператора ГТС у відповідності до вимог Кодексу ГТС України. Така ініціатива Укртрансгазу є достатньою законною підставою для Регулятора, аби розпочати перевірку (переглянути лист від 16.01.2019 року).


Сподіваємося, що така перевірка зможе виявити об’єктивний стан справ щодо готовності Оператора ГТС працювати у режимі добового балансування та взаємодіяти з учасниками газового ринку через інформаційну платформу. Нагадаємо, перехід на добове балансування був перенесений Постановою НКРЕКП № 1573 від 30.11.2018 року – на 01 березня 2019 року. Таке рішення Регулятора було викликане суттєвими ризиками впровадження добового балансування. Зокрема, неналежним станом наповнення операторами ГРМ Інформаційної платформи базами ЕІС-кодів та ігноруванням участі у тестуванні цієї платформи майже третиною операторів ГРМ.  Тоді ж Укртрансгаз поінформував Регулятора, що платформа добового балансування повністю відповідає вимогам Кодексу ГТС України і Оператор ГТС готовий перейти на добове балансування.

Зараз  в деяких ЗМІ шириться інформація, що Укртрансгаз перешкоджає співробітникам НКРЕКП, не допускаючи їх до планової перевірки ліцензійної діяльності з транспортування та із зберігання (закачування, відбору) природного газу.

Однак, згідно ч. 2 ст. 5 ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», перевірка суб’єктів господарювання із високим ступенем ризику має здійснюватися не частіше одного разу на два роки. Те саме передбачено і п. 3.1 затвердженого НКРЕКП від 14.06.2018 року № 428 Порядку контролю за дотриманням ліцензіатами, що провадять діяльність у сферах енергетики та ліцензійних умов, законодавства у відповідних сферах та ліцензійних умов. В п. 7.1 цього ж Порядку міститься положення, яким передбачається, що уповноважена особа ліцензіата має право не допускати голову та членів комісії з перевірки до її здійснення, якщо перевірка проводиться з порушенням передбачених законодавством вимог щодо періодичності проведення таких заходів.

Зауважимо, що НКРЕКП проводило таку перевірку Укртрансгазу з 13.06 по 03.07.2017 року. Тож, наступні планові перевірки можуть бути проведені не раніше 04.07.2019 року, а Укртрансгаз має право не допускати голову та членів комісії з перевірки до її здійснення. Таким чином, Укртрансгаз закликає НКРЕКП взаємодіяти виключно в правовому полі та на законних підставах.


Поділитися