Укртрансгаз інформує про статус тестування інформаційної платформи добового балансування

08 листопада 2018 року, м. Київ – У тестуванні функціональності інформаційної платформи добового балансування Укртрансгазу, що розпочалося з 19 жовтня для всіх учасників ринку,  взяли участь тільки 28 із 44 операторів газорозподільчих мереж. Ними були подані алокації по 9,6 млн ЕІС-кодів споживачів із 12,5 внесених до довідника в Платформі.

 

Також платформу протестував на предмет подання номінацій та торгових сповіщень 51 замовник послуг транспортування газу (із близько 300 активних на ринку та понад 800 зареєстрованих загалом) – сумарно вони внесли до системи 258 документів. А серед газовидобувних підприємств тільки 18 (із 55) узяли участь у тестуванні і разом завантажили 54 документи.

 

Тестування вже дозволило виявити низку проблемних питань для роботи ринку природного газу попри невелику кількість та невисоку активність учасників, які приймають участь у випробовуванні інформаційного продукту.

 

Зокрема, деякі оператори ГРМ вносять дані в неповному обсязі – стосовно споживання клієнтів, підключених до своїх мереж. Звертає на себе увагу і  недобросовісна поведінка частини учасників ринку, направлена на перешкоджання конкуренції та зловживання своїм монопольним становищем. Деякі постачальники, афілійовані до операторів ГРМ, неправомірно реєструють за собою привабливих (платоспроможних) споживачів без наявності для цього законних підстав, тобто не маючи з ними договірних відносин на постачання природного газу. При цьому реальні  постачальники таких споживачів  звертаються із скаргами на неможливість здійснити їх реєстрацію за собою. Ще одним предметом скарг є перешкоджання недобропорядними постачальниками в реалізації процедури зміни постачальника клієнтом.

 

Варто зауважити і те, що організаційним заходом, який передує запуску добового балансування з 1 грудня, є первинна реєстрація споживача за постачальником в інформаційній платформі. Оператор ГТС може здійснити таку реєстрацію лише щодо тієї кількості споживачів, яка зазначена постачальниками в номінації та реномінації станом на 5 листопада. Проте на початок місяця, зазвичай, лише частина клієнтів буває зазначена в номінаціях/реномінаціях. А отже, щодо решти споживачів існує висока ймовірність спорів між постачальниками щодо реєстрації їх за собою. Як наслідок – обмеження чи припинення газопостачання для таких споживачів в розпал опалювального сезону.

 

Укртрансгаз закликає учасників ринку добросовісно співпрацювати і неухильно виконувати свої зобов’язання для досягнення спільної мети –  переходу на добове балансування  та  створення умов розвитку  конкурентного ринку природного газу в Україні.


Поділитися