Укртрансгаз просить НКРЕКП перевірити облгази щодо несанкціонованого відбору газу на ВТВ

19 жовтня 2018 року, м. Київ – Укртрансгаз подав до НКРЕКП заяви про здійснення заходів державного контролю до 32-х операторів газорозподільчих мереж щодо несанкціонованого відбору природного газу для виробничо-технологічних витрат за відсутності номінацій транспортування природного газу. Про це повідомляє Департамент корпоративних комунікацій компанії. 

 

Мова йде про таких операторів ГРМ, як Вінницягаз, Дніпрогаз, Дніпропетровськгаз, Донецькоблгаз, Житомиргаз, Закарпатгаз, Запоріжгаз, Івано-Франківськгаз, Київоблгаз, Кіровоградгаз, Коростишівгаз, Кременчукгаз, Криворіжгаз, Лубнигаз, Луганськгаз, Львівгаз, Миколаївгаз, Одесагаз, Рівнегаз, Сумигаз, Тернопільгаз, Тернопільміськгаз, Тисменицягаз, Уманьгаз, Харківгаз, Харківміськгаз, Херсонгаз, Хмельницькгаз, Черкасигаз, Чернівцігаз, Чернігівгаз, Волиньгаз.

 

Перед початком опалювального сезону проблема заборгованості з балансування перед оператором ГТС набула критичного характеру. За 9 місяців поточного року обсяг газу, витраченого на балансування, складає 1090 млн куб. м газу (з яких близько 50% є газ, відібраний на ВТВ операторами ГРМ). Станом на кінець вересня накопичений борг за несанкціонований відбір газу сягнув майже 26 млрд грн. З них близько 17 млрд грн (65% від загальної суми боргу) складає заборгованість підприємств, що входять до групи РГК. Оператори ГРМ продовжують несанкціоновано та безоплатно відбирати газ на власні виробничо-технічні витрати (ВТВ), у той час, як державне підприємство Укртрансгаз вимушене закупати необхідні обсяги газу для підтримання ГТС у робочому стані за ринковими цінами, інвестуючи власні кошти. 

 

Згідно із Законом України «Про ринок природного газу», несанкціонований відбір природного газу є правопорушенням, за вчинення якого передбачене застосування відповідних санкцій, зокрема: попередження про необхідність усунення порушень, штрафу, зупинення дії ліцензії або анулювання ліцензії. Підставою для проведення позапланової виїзної перевірки є подання суб'єктом господарювання, що провадить діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, письмової заяви про здійснення заходу державного контролю.

 

У зверненні Укртрансгаз просить Регулятора здійснити позапланові виїзні перевірки зазначених підприємств та повідомити про результати розгляду заяв.


Поділитися