Оператор ГТС почне працювати в режимі добового балансування з 01 грудня 2018 року

28 вересня 2018 року, м. Київ – Укртрансгаз як Оператор ГТС офіційно перейде з місячного на добове балансування ГТС з 01 грудня 2018 року. Відповідне рішення ухвалила НКРЕКП на засіданні сьогодні. Про це повідомляє Департамент корпоративних комунікацій Укртрансгазу.

 

Сьогодні Укртрансгаз взяв участь у засіданні Регулятора, на якому відзвітував про усуненні порушень та приведення у відповідність до вимог законодавства інформаційної платформи добового балансування ГТС. Даний ІТ-продукт розроблений на базі SAP Net weaver і його функціональність повністю відповідає вимогам Кодексу ГТС в редакції Постанови НКРЕКП №1437 від 27.12.2017 року.

 

Так, був успішно проведений інтеграційний тест в межах Групи компаній Нафтогаз, реалізовано ряд презентацій для суб’єктів ринку природного газу з метою демонстрації функціональності продукту. Окрім того, Укртрансгаз додатково провів зустріч з операторами ГРМ щодо визнання протоколів обміну даними між інформаційною платформою та інформаційним забезпеченням операторів ГРМ. Також для них було організовано навчання та тестування інформаційної платформи, де оператори ГРМ імпортували до системи бази ІЕС-кодів споживачів та бази ІЕС-кодів їх точок комерційного обліку. 

 

Тож станом на сьогодні на інформаційній платформі зареєстровано та працюють 800 користувачів, які є уповноваженими представниками 370 суб’єктів ринку природного газу, і їх кількість продовжує зростати.

 

«Таким чином, інформую про виконання вимог Постанови НКРЕКП №788 від 27.07.2018 року і готовність оператора ГТС та його інформаційної платформи до впровадження добового балансування з 01 жовтня», – резюмував Андрій Хоменко, т.в.о. президента Укртрансгазу, під час засідання Регулятора 28 вересня 2018 року.

 

Окремо він вказав на суттєві ризики впровадження добового балансування з 01 жовтня, які об’єктивно не залежать від Укртрансгазу. Серед таких ризиків – неналежний стан наповнення операторами ГРМ інформаційної платформи базами ЕІС-кодів, відображення операцій з постачання природного газу постачальниками з ПСО, недостатня готовність газопостачальних підприємств використовувати платформу.

 

Наприклад, зараз від постачальників газу надходять скарги про відсутність в платформі інформації про споживачів, яким вони здійснюють постачання природного газу в поточному місяці. З переходом на добове балансування таким споживачам буде припинено газопостачання. Причина в тому, що інформація про них не була внесена в інформаційну платформу оператором ГРМ. А отже, її не буде в реєстрі споживачів жодного постачальника.

 

Занепокоєння викликає і велика кількість звернень, направлених газопостачальними підприємствами до НКРЕКП, з копіями на адресу Укртрансгазу – щодо необхідності забезпечення оператором ГТС тримісячного строку тестування інформаційної платформи, як те прописано в Кодексі ГТС. Однак така можливість наразі була обмежена Постановою НКРЕКП №788 від 27.07.2018 року.

 

Також Укртрансгаз направив до НКРЕКП листи щодо роз’яснення таких питань, як використання ЕЦП при внесенні даних до інформаційної платформи, внесення до неї інформації про споживачів й необхідність завершити погодження форм електронного документообігу, передбаченого Кодексом ГТС.

 

Тож з урахуванням всієї наявної інформації щодо можливостей і загроз в процесі переходу до добового балансування, НКРЕКП постановила перенести строк усунення порушень при переході на добове балансування – до 01 грудня 2018 року (шляхом внесення змін в постанову №788 від 27.07.2018 року). Окремим рішенням було ухвалено зобов’язати операторів ГРМ, після погодження форм електронного документообігу, до 15 жовтня 2018 року забезпечити внесення до інформаційної платформи всієї необхідної інформації про споживачів.


Поділитися