НКРЕКП призначило позапланову перевірку ПАТ «Одесагаз» та «ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ЕНЕРГО КОМПАНІЇ» за зверненням АТ «Укртрансгаз»

7 серпня 2018 року, м. Київ – За результатами засідання, яке відбулось сьогодні, 7 серпня 2018 року, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) призначила позапланову перевірку ПАТ «Одесагаз» та ТОВ «ВСЕУКРАЇНСЬКА ЕНЕРГО КОМПАНІЯ». Таке рішення було прийнято у результаті звернення АТ «Укртрансгаз» ще від 2 лютого 2018 року у зв’язку з порушенням зазначеними компаніями пункту 2.1 глави 2 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу природного газу, затверджених Постановою НКРЕКП від 16.02.2017 №201 у частині дотримання вимог Закону України «Про ринок природного газу», а також недотримання вимог Кодексу ГТС щодо надання фінансового забезпечення (див. Заяву Укртрансгазу до НКРЕКП про здійснення заходу державного контролю від 12.02.2018).

 

Нагадаємо, що ситуація склалася у зв’язку з тим, що ТОВ «Всеукраїнська Енергетична Компанія», яке в грудні 2017 року виграло конкурс на використання потужностей ОПЗ на давальницьких умовах, не забезпечило ОПЗ достатнім обсягом природного газу. Зі свого боку, ОПЗ, в порушення Правил постачання природного газу, не контролювало рівень власного споживання та самостійно не припинило споживання газу навіть після того, як обсяг його власного споживання фактично перевищив підтверджені для транспортування обсяги природного газу.

 

Також відповідні заходи, в порушення Кодексу ГРМ, не були вжиті з боку оператора газорозподільчих мереж – ПАТ «Одесагаз», на території ліцензійної діяльності якого перебуває ОПЗ. АТ «Уктрагсгаз» звернулася до оператора ГРМ, на мережах якого знаходиться ОПЗ, з проханням про припинення подачі/розподілу природного газу для цього споживача. Натомість 8 лютого ПАТ «Одесагаз» прислало формальну відмову від припинення розподілу природного газу на ОПЗ.

 

Таким чином, АТ «Укртрансгаз» було прийнято рішення звернутися до НКРЕКП та Національної поліції України.

 

Наразі очікуємо рішення Регулятора щодо проведення перевірки та прояснення обставин, викладених у скарзі АТ «Укртрансгаз».

 


Поділитися