Укртрансгаз позитивно оцінює рішення НКРЕКП про зміни деяких положень Кодексу ГТС відповідно до норм ЄС

30 липня 2018 року, м.Київ - На черговому засіданні НКРЕКП ухвалила проект змін до Кодексу ГТС, які наближають його до європейських норм енергетичного законодавства. Надалі проект оновленого Кодексу буде опублікований на сайті НКРЕКП для його на публічного обговорення.

 

Правки узгоджують критичну розбіжність, яка стосується достатніх умов надання фінансового забезпечення оплати балансування. Також запроваджується механізм припинення транспортування газу  та можливість відключення правопорушників, а також створення торгових сповіщень, які дозволяють ефективно торгувати газом на віртуальній торговій точці всередині системи.

 

«Ми дякуємо Регулятору за плідну спільну роботу над необхідними змінами до Кодексу ГТС. Пропоновані зміни  будуть стимулювати роботу добросовісних учасників ринку і знижувати ризики від можливих зловживань. Ми маємо програму необхідних комплексних змін норм Кодексу і сподіваємося на її втілення в конструктивній співпраці з Регулятором», -  прокоментувала Тетяна Федорова, члена правління Укртрансгазу.

 

Головною проблемою залишається неурегульоване питання несанкціонованого відбору та плати за нейтральність серед учасників ринку. Невирішеність проблеми несанкціонованого відбору як в діючій, так і в новій редакції Кодексу, вже призвела до накопичення багатомільярдних боргів перед Укртрансгазом. І вони продовжують стрімко зростати.

 

Відповідно до Закону України «Про ринок природного газу» оператор ГТС України зобов`язаний безпосередньо брати участь в розробці Кодексу ГТС. Тож з метою приведення його положень у повну відповідність з директивами ЄС, Укртрансгаз продовжуватиме рекомендувати НКРЕКП врахувати ряд важливих змін до нової редакції Кодексу.

 

Позиція Укртрансгаз залишається послідовною - введення в дію гармонізованого з європейським законодавством Кодексу ГТС дозволить повністю інтегрувати Україну в європейський газовий ринок. У найближчій перспективі це приведе до системних поліпшень на ринку газу, піде на користь відповідальним учасникам і зменшить ризики від недобросовісних гравців.

 


Поділитися