Укртрансгаз розробив 10-річний план модернізації ГТС та планує реконструкцію 4 КС

08 травня 2018 року, м.Київ – Укртрансгаз та Нафтогаз України продовжують модернізувати українську газотранспортну систему (ГТС). 10 річний план модернізації ГТС України на 2018-2027 рр.  розроблено з метою приведення виробничих потужностей у відповідність до європейських стандартів надійності, безпечності та екологічності під час експлуатації компресорних станцій та транспортуванні газу.

 

Станом на сьогодні триває робота з НКРЕКП щодо схвалення та затвердження 10-річних планів розвитку ГТС та ПСГ України на 2018-2027 роки. Очікуємо, що зазначені плани буть затверджені Регулятором якнайшвидше.

 

Плани, зокрема, передбачають реконструкцію 4 компресорних станцій: «Яготин», «Диканька», «Ромни» та «КЦ 4 Більче-Волиця» (дотискувальна компресорна станція на підземному сховищі газу). Ці об`єкти визначено пріоритетними і оптимальними для капіталовкладень,  грунтуючись на аналізі їхнього технічного стану і завантаженості (в тому числі з урахуванням загрози припинення транзиту російського газу територією України).  Також опрацьовується питання ліквідації існуючих вузьких місць в український ГТС з метою підтримки розвитку власного видобутку газу в Україні.  Інвестиції, які планується скерувати в реконструкцію зазначених КС протягом 2018-2020 років, складуть більше 7 млрд грн.

 

Такі проекти мають значний потенціал для стимулювання розвитку суміжних галузей шляхом участі  українських виробників обладнання та будівельних організацій. Найближчим часом ПАТ«УКРТРАНСГАЗ» ініціює міжнародні торги через систему публічних закупіваль Prozorro, в яких на прозорих та конкурентних умовах зможуть взяти участь як іноземні, так і українські компанії.

 

«Нафтогаз планує реконструювати значну кількість нових об’єктів, у зв’язку з чим виникає велика потреба як в послугах, так і в обладнанні. Усі необхідні роботи та устаткування  будуть предметом відкритих конкурсів. Ми очікуємо, що великі виробники, які присутні в Україні і які вміють виробляти потрібне нам обладнання – частково або повністю, самостійно або в кооперації з міжнародними партнерами, – візьмуть участь в цих конкурсах», – висловив сподівання Андрій Коболєв, голова правління Нафтогазу України.

 

Перші закупівельні процедури планується розпочати в 2-му кварталі поточного року по проекту з реконструкції КС «Яготин». Далі буде проводитися закупівля  робіт для модернізації КЦ № 4 ДКС «Більче-Волиця».

 

«Україна має достатньо наукового потенціалу для виробництва обладнання – газових турбін, середніх і малих турбін для перекачування газу магістралями, компресорного обладнання, запірної арматури та іншої турбінної продукції. Разом з нашими європейськими колегами – компанією Ferrostaal Industrieanlagen GmbH – ми відвідаємо основних українських виробників нафто-газового обладнання, щоб почати переговори з передачі технічної документації та локалізації нових технологій. Усі наші проекти й усі тендери будуть проведені максимально прозоро. Адже закупівлі – це сервісна функція, головним завданням якої є забезпечення надійного та безперебійного функціонування української ГТС», – наголосив Андрій Хоменко, тимчасово виконуючий обов`язки президента Укртрансгазу.

 

Департамент корпоративних комунікацій

ПАТ «УКРТРАНСГАЗ»

 

 

 


Поділитися