Безвідповідальні дії Газпрому створюють значні ризики забезпечення стабільного транзиту газу до країн ЄС

02 березня 2018 року, м. Київ – Станом на 14.00 ситуація із забезпечення Газпромом тиску на вході в ГТС України продовжує залишатись критичною - тиск в магістральних газопроводах на ГВС «Суджа» становить 50,9 кгс/см2, попри контрактних зобов`язання в 60-65 кгс/см2.

 

ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» як оператор газотранспортної системи України терміново повідомив моніторингову місію Європейської Комісії про те, що безвідповідальні дії Газпрому в останні дні створюють значні ризики щодо забезпечення безперебійного транспортування газу як для європейських, так і для вітчизняних споживачів.

 

Вчора зранку російська сторона не поставила в Україну вже передплачені обсяги газу, які НАК «Нафтогаз України» почав закуповувати у ПАТ«Газпром» на виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Такі дії створили відповідну нестачу ресурсу в українській газотранспортній системі, що потребувало від оператора ГТС України екстрено здійснити повне перепланування режиму роботи ГТС з метою забезпечення можливості постачання необхідних додаткових обсягів газу з країн ЄС.

 

Крім того, Укртрансгаз звертає увагу місії на те, що попри значне збільшення транзиту газу територією України за останні 4 доби (з 217 млн м3 до 257 млн м3), Газпром не витримує належний рівень тиску в магістральних газопроводах на вхідних точках в українську ГТС.

 

Зважаючи на екстремальні погодні умови як в Україні, так і в країнах ЄС, такі безвідповідальні дії Газпрому додатково ускладнюють роботу оператора ГТС України та штучно створюють суттєві ризики для безперебійного транзиту таких значних обсягів газу для європейських споживачів.

 

З метою стабілізації ситуації Кризовий комітет при Міненерговугілля прийняв необхідні заходи відповідно до Національного плану дій та Правил про безпеку постачання природного газу.

Нафтогаз закликав населення, яке користується автономним газовим опаленням, при можливості зменшити температуру в приміщеннях на 1 С вдень і на 2 С я вночі в період з 2 по 4 березня.

 

Завдяки таким синхронізованим діям знизиться загальне споживання газу по країні, що в свою чергу дасть можливість збалансувати газотранспортну систему та уникнути серйозних наслідків від провокацій Газпрому.

 

Укртрансгаз очікує від моніторингової місії Європейської Комісії відповідної реакції та втручання для забезпечення виконання Газпромом умов діючих контрактів та технічних угод. 

 


Поділитися