Закарпатському ЛВУМГ - 50! [відеохроніка]

Шановні колеги!

Дорогі наші ювіляри – працівники Закарпатського ЛВУМГ!

 

Щиросердечно вітаємо вас з 50-річчям від дня створення Закарпатського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів – одного з найстарших структурних підрозділів ПАТ «УКРТРАНСГАЗ». Найбільше досягнення, яким нині пишається колектив управління – це півстолітнє безпечне, безперебійне і гарантоване транспортування природного газу в країни Західної Європи та постачання його українським споживачам.

 

 

Історія колективу газовиків-закарпатців починається зі створення 1 липня 1967 року Свалявського районного управління газопроводів, яке 2 червня 1972 року було перейменовано у Закарпатське лінійно-виробниче управління магістральних газопроводів.

 

Необхідність створення такого виробничого підрозділу виникла після того, як було збудовано та введено в експлуатацію перший магістральний газопровід «Долина – Ужгород – Держкордон-1» (ДУД-1), яким 27 липня 1967 року з Надвірнянського газоконденсатного родовища безкомпресорним способом розпочалося транспортування українського газу на експорт в Чехословаччину.

 

Початок 70-х років для Закарпатського ЛВУМГ – це становлення колективу газовиків, будівництво перших газопроводів, газорозподільних та компресорних станцій. У 1970 році було збудовано перший цех Ужгородської газокомпресорної станції.

 

 

У цьому ж році всю Україну сколихнула велика трагедія, що сталася поблизу села Паладь-Комарівці, − під час виконання вогневих робіт на газопроводі ДУД-1 загинуло 30 газовиків, 16 з них були працівниками Долинського ЛВУМГ. Вічна пам’ять і шана загиблим…

 

У 1971 році було розпочато будівництво газопроводу «ДУД-2» з лупінгами та будівництвом другого компресорного цеху. З 1973 року природний газ подається до Німеччини, з 1974 року його імпортує Італія та інші країни Європи. У 1975 році завершено будівництво газопроводу-відгалуження на Угорщину та газовимірювальної станції в Берегово, через яку 1 травня 1975 року було подано перші кубометри природного газу, що пішли на експорт до Угорщини.

 

Період з 70-х років ХХ ст. до початку 90-х для Закарпатського ЛВУМГ – час інтенсивного будівництва і нарощування потужностей. За цей період побудовано та введено в експлуатацію третій компресорний цех Ужгородської газокомпресорної станції, експортні газопроводи «Союз», «Уренгой – Помари – Ужгород» (УПУ) , «Прогрес» та ІІ нитки газопроводу-відголуження на Угорщину. Також вводилися в експлуатацію нові комерційні пункти заміру газу. Поряд з цим високими темпами проводилась газифікація міст та сіл Закарпатської обл.

 

 

У 1998 році було розпочато потужне будівництво на КС «Ужгород» − спорудження нового компресорного цеху на сім турбоагрегатів. Разом з будівництвом основних виробничих потужностей розвивалась і соціальна сфера. Будувалось житло, дитячі садочки, заклади культурно-масового призначення та ін.

 

Вагомий внесок у розвиток Закарпатського ЛВУМГ зробили Петраш І.М., Михалків Б.О., Рудко В.П., Гілецький М.М., Журавльов Є.М., Лукіта Ф.В., Дрогомирецький М.М., Комош Б.Ю., Кошлій В.В., Рівіс Л.В., Ханін О.Ф., Шаюк І.С., Присташ О.М., Клімова Т.Я., Грузинець М.М., Янкевич М.Ф., Теличко М.В., Михалків С.О. та багато інших.

 

Нині у підпорядкуванні Закарпатського ЛВУМГ є значні виробничі потужності. У складних умовах гірської місцевості прокладено траси магістральних газопроводів, завдовжки 625 км. Основними з них є «Долина − Ужгород – Держкордон», «Уренгой – Помари – Ужгород», «Прогрес», «Союз», газопровід-відгалуження на Угорщину. Система магістральних газопроводів і газопроводів-відгалужень – це єдиний технологічний комплекс, який працює в безперервному робочому режимі.

 

Закарпатському ЛВУМГ підпорядковано дві компресорні станції, лінійно-експлуатаційна служба, газовимірювальні станції в Ужгороді та Берегово та 19 газорозподільних станцій. Сьогодні в управлінні експлуатується 25 газоперекачувальних агрегатів загальною потужністю 224,1 МВт.

 

 

Протягом останніх десяти років на підприємстві здійснюється виробнича діяльність, спрямована на забезпечення енергетичної незалежності нашої держави. У 2011−2013 рр. будується та вводиться в експлуатацію перший газопровід-перемичка, що дає можливість отримувати природний газ через ГВС «Берегово» у реверсному режимі з території Угорщини обсягом 160 млн м3 за добу. Наступним кроком для збільшення реверсних обсягів газу стало перевипробування з допомогою працівників БМФ «УКРГАЗПРОМБУД» газопроводу Лупінг № 4 та будівництво газопроводу-перемички між газопроводом Лупінгом № 4 та вхідним шлейфом КС «Ужгород», що дало змогу в серпні 2014 року в тестовому режимі отримати перші кубометри газу з території Словаччини.

 

Паралельно з будівництвом комунікацій для отримання газу в реверсному режимі проводиться реконструкція та модернізація всіх виробничих потужностей.

 

Своїми успіхами підприємство завдячує дружньому і згуртованому колективу і пишається своїми працівниками, серед яких наші ветерани – Мартинюк М.В, Сухан В.В., Харабарук М.В., Кіщак І.І. та багато інших. Окрема подяка сьогодні Гілецькому Миколі Михайловичу, який очолював колектив з 1975 року до 1999 року. За час керівництва Миколи Михайловича відбувся активний розвиток та становлення підприємства, адже саме тоді, коли в Європі і в колишньому Радянському Союзі зріс попит на природний газ, було збудовано великі трансконтинентальні газопроводи.

 

 

З 1999-го по 2013-ий рік начальником Закарпатського ЛВУМГ був Федір Васильович Лукіта. Під час його керівництва розпочалися масштабні програми з будівництва, реконструкції та модернізації майже всіх об’єктів управління задля доведення параметрів роботи обладнання з надійності, економічності, екологічних критеріїв до рівня сучасних світових стандартів.

 

З 2013 року славні виробничі традиції підприємства продовжує начальник Закарпатського ЛВУМГ Віталій Федорович Лукіта.

 

З нагоди 50-річчя від дня створення висловлюємо щиру подяку колективу Закарпатського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів за високу професійну майстерність, якісне та своєчасне виконання робіт з транспортування природного газу, висококваліфіковане забезпечення реверсних поставок газу, що нині є надзвичайно важливим для економіки України, для утвердження її енергонезалежності.

 

Бажаємо вам і вашим рідним невичерпної енергії, здійснення всіх надій і сподівань, успішної реалізації всіх планів і задумів. Нехай наступні роки будуть сповнені добром та впевненістю у завтрашньому дні.

 

Хай спокій, мир і добробут завжди будуть у ваших родинах!

Міцного здоров’я, щастя та злагоди вам на довгі роки!

 

З повагою

адміністрація та профспілковий комітет

ПАТ «УКРТРАНСГАЗ»

 


Поділитися