Укртрансгаз відкриває митний склад для іноземних та українських трейдерів

13 червня 2017 року, м.Київ – ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» на базі 10 газосховищ відкриває митний склад, що дасть можливість трейдерам більше 1000 днів зберігати природний газ в українських підземних сховищах газу (ПСГ) без розмитнення.

 

Після річної спільної роботи представників Укртрансгазу, НАК «Нафтогаз України», Міністерства фінансів та Енергетичної митниці ДФС 1 червня 2017 року наказом № 45 надано дозвіл Укртрансгазу на відкриття та експлуатацію митного складу на базі українських ПСГ.

 

Раніше митне оформлення природного газу, що транспортується на митну територію України для його зберігання в ПСГ, можливо було проводити лише в митному режимі «транзит». Також положеннями Митного кодексу України встановлено строки транзитних перевезень трубопровідним транспортом − 31 доба. Такі умови не були економічно прийнятними для більшості іноземних газових трейдерів. 

 

Відтепер митне оформлення газу, який надходитиме із закордону для зберігання в українських ПСГ, здійснюється в режимі «митний склад».

 

 Створення такого складу надає можливість компаніям, в тому числі іноземним, зберігати газ на території України протягом 1095 днів без сплати жодних податків та митних зборів за умови подальшого транспортування природного газу з території України. Таким чином, в українському законодавстві усунуто всі правові бар'єри для надання нерезидентам послуг зі зберігання природного газу в ПСГ.

 

Укртрансгаз є оператором найбільших в Європі ПСГ загальним об’ємом 31 млрд м3, але останніми роками українські газосховища були завантажені менше ніж на 50 %. Існуючі вільні потужності зберігання планується запропонувати іноземним трейдерам. В першу чергу оператор української ГТС та системи газосховищ планує продавати послуги зберігання газу трейдерам з сусідніх країн, де існує дефіцит газових сховищ – Польщі, Угорщині, Румунії, Словаччині і Молдові.

У кожній з цих країн було заявлено плани зі збільшення потужностей зберігання газу (наприклад, в Польщі – на 0,63 млрд м3, в Словаччині – на 0,89 млрд м3, в Румунії – на 1,6 млрд м3, в Болгарії – на 0,45 млрд м3). Реалізація таких планів потребує значних інвестицій, в той час як Україна вже сьогодні готова надавати послуги зберігання газу обсягом більше ніж 14 млрд м3 за найнижчою ціною в Європі (близько 0,4 євро/МВт за цикл зберігання).

 

Впровадження нової послуги збільшить прибутки від діяльності зі зберігання газу і, відповідно,  відрахування до державного бюджету України.

 

«Варто наголосити, що такий крок щодо відкриття митного складу є послідовним елементом довгострокової стратегії Укртрансгазу з інтеграції в газовий ринок Європи та створення газового хабу в Україні» – прокоментував знакову подію тимчасово виконуючий обов’язки Президента ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Мирослав Химко.

 

Довідково:

Попередньо наказом Міністерства фінансів України  «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» було внесено відповідні зміни до наказів Міністерства фінансів України 16.07.2012 № 835 «Про затвердження Порядку надання складським об’єктам статусу «митний склад»  та позбавлення такого статусу та від 30.05.2012 № 629 «Про митні формальності на трубопровідному транспорті та лініях електропередачі», якими передбачено можливість зберігання природного газу у газосховищах в режимі «митний склад» та розміщення його під митним контролем. Наказ набрав чинності з 4 квітня 2017 року.

2 червня 2017 р. митний склад ПАТ «УКРТРАНСГАЗ»  внесено до  Реєстру митних складів ДФС (№ М/0487/V/00).

 

 


Поділитися