Укртрансгаз проведе консультації з учасниками ринку щодо угоди про взаємодію з оператором румунської ГТС

ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» продовжує активно впроваджувати кращі європейські практики на точках з’єднання з країнами-членами ЄС, забезпечуючи вільний та недискримінаційний доступ для всіх учасників українського та європейського ринків природного газу до газотранспортних потужностей.

 

Для поглиблення інтеграції української ГТС до ГТС країн-членів ЄС, ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» разом з операторами суміжних ГТС вивчають всі можливості для боротьби з монополією ПАТ «Газпром», що обмежує, а окремими напрямками унеможливлює доступ незалежних компаній до потужностей ГТС України.

 

Європейські правила довели свою ефективність у Європі, вони оптимізовують використання газотранспортних потужностей та забезпечують надійне постачання газу між країнами ЄС. Впровадження правил, за якими працюватимуть компанії під час транспортування природного газу через точки з’єднання на кордоні Україна − ЄС, дасть можливість значно збільшити використання потужностей української ГТС, а також дасть змогу налагодити транспортування між країнами ЄС через територію України. Забезпечення вільного та недискримінаційного доступу до точок входу та виходу з газотранспортної системи України також підвищить привабливість української системи підземних сховищ природного газу, адже європейські компанії зможуть вільно завозити природний газ в Україну, зберігати його в ПСГ, а згодом або продавати місцевим споживачам, або знову вивозити його до країн-членів ЄС.

 

Зокрема, оператори ГТС України та Румунії (компанія SNTGN TRANSGAZ SA) активно працюють над приведенням бізнес-практик у точках з’єднання між ними відповідно до вимог європейського законодавства. У липні минулого року було підписано Угоду про взаємодію по точці з’єднання Ісакча 1, через яку забезпечується постачання природного газу до споживачів Болгарії.

 

Тепер оператори готуються до підписання угоди для точки з’єднання Медіашу Ауріт / Теково, через яку природний газ постачається споживачам Румунії.

 

Згідно з статтею 4.2. Регламенту Комісії 2015/703 від 30 квітня 2015 року про створення кодексу мережі з взаємодії та правила обміну інформацією, оператори ГТС України та Румунії запрошують користувачів мережі надати свої коментарі щодо тексту таких положень Угоди: 

1)    правила метчингу,

2)     правила алокації обсягів природного газу,

3)     правила зв’язку на випадок надзвичайних подій.

 

ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» та SNTGN TRANSGAZ SA пропонують обговорити з учасниками ринку правила метчингу, правила алокації та правила зв’язку на випадок надзвичайних подій, а також інші положення, що стосуються користувачів мережі.

 

Консультації пройдуть з 1 липня по 1 вересня 2017 року.

Мета цих консультацій – зібрати думки потенційних користувачів мережі щодо транспортування природного газу через точку з’єднання Медіашу Ауріт / Теково.

 

Проект цієї Угоди про взаємодію передбачає фізичний потік природного газу по напрямку Україна − Румунія та віртуальний потік по напрямку Румунія − Україна. Станом на сьогодні фізичне транспортування природного газу за напрямком Румунія − Україна є неможливим у зв’язку з необхідним мінімальним рівнем тиску для прийому природного газу. Потенційно оператори розглядають можливість запровадження фізичного транспортування з Румунії до України.

 

Всі відповіді надаються обом операторам англійською мовою на такі адреси:
consultation_ia@transgaz.ro та businesscooperation@utg.ua.

 

Будь ласка, зазначте, чи ваша відповідь містить конфіденційну щодо третіх сторін інформацію.

 

ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» та SNTGN TRANSGAZ SA проведуть спільну оцінку отриманих протягом консультацій коментарів та у разі необхідності внесуть відповідні зміни до проекту Угоди про взаємодію. 

 

Положення проекту Угоди про взаємодію між ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» та SNTGN TRANSGAZ SA доступні за посиланням.

 

Чекаємо на ваші відповіді.


Поділитися