Укртрансгаз розпочав експлуатацію пересувної компресорної станції

27 березня 2017 року, м. Київ – Оператор газотранспортної системи України розпочав експлуатацію пересувної компресорної станції, яка дозволяє під час ремонтних робіт на газопроводі мінімізувати кількість стравленого природного газу в атмосферу та перекачати його у герметичну систему.

Під час першого застосування мобільного компресора вдалось зберегти 1,3 мільйони кубометрів блакитного палива орієнтовна вартість якого складає близько 10 мільйонів гривень.

«Тобто газ який ще декілька років тому ми вимушені були стравлювати у повітря, сьогодні завдяки сучасному обладнанню, яким укомплектовані структурні підрозділи Укртрансгазу, ми повертаємо назад до газотранспортної системи», - пояснює головний інженер Яготинського ЛВУМГ Михайло Приймак, який був керівником вогневих робіт по заміні дефектної ділянки на газопроводі «Єлець-Курськ-Київ» діаметром 1200 мм.

Перекачування газу пересувною станцією здійснюється за допомогою двоступеневого чотирьохциліндрового компресора з приводом від двигуна внутрішнього згорання, який працює на природному газі.

Продуктивність пересувної компресорної станції австрійського виробництва LMF модель P-Pack 750 складає до 65 тис.кубометрів на годину.

За словами начальника лінійно-експлуатаційної служби Яготинського ЛВУМГ Андрія Гавриляка дана установка може бути застосована і в найлютіші морози, - «Робочий діапазон температур від -20 до 40 градусів за цельсієм».

Нагадаємо, технологія виконання будь-яких ремонтних робіт, пов’язаних з розгерметизацією газопроводів, в тому числі ліквідація дефектів лінійної частини газогонів, заміна несправних кранів, капітальний ремонт трубопроводів, змушує ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» щорічно втрачати газ на виробничо-технологічні потреби.

Враховуючи достатньо високу вартість природного газу, в національному газотранспортному підприємстві було прийнято рішення застосовувати у виробничому процесі мобільні компресорні станції, які дозволяють відкачати блакитне паливо з ділянки яку ремонтують в інший трубопровід.

За попередніми підрахунками використання такої компресорної станції дозволить ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» зменшити щорічне використання газу на виробничо-технологічні потреби на 15 мільйонів кубометрів, що за сьогоднішніми цінами на блакитне паливо складає більше 100 мільйонів гривень. 


Поділитися