На Волині заплановано автоматизувати систему контролю за якістю газу

20 лютого 2017 року, м. Київ – Оператор газотранспортної системи України планує найближчим часом автоматизувати систему контролю за якістю блакитного палива у Волинській області шляхом встановлення на газорозподільних станціях потокових хроматографів, про це розповіли представникам ЗМІ регіональні представники ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» під час прес-туру, який проходив у рамках інформаційної компанії «Якість газу в Україні».

Встановлення таких приладів дозволить визначати щопівгодини якість блакитного палива, який відпускається з газотранспортної системи в розподільчі мережі для подальшого його транспортування споживачам.

«Тобто на газорозподільні станції не потрібно буде приїжджати співробітникам хімлабораторії, система буде сама проводити аналіз та передавати дані в диспетчерський пункт нашого підрозділу Укртрансгазу», - пояснює начальник Волинського ЛВУМГ Юрій Цьома, зазначаючи що такі прилади планують встановити у Ковелі, Нововолинську, Володимирі-Волинському та Луцьку.

Регіональні журналісти перебуваючи на ГРС Ковель стали свідками відбору проби природного газу з газотранспортної мережі та переконались що в системі магістральних газопроводів виключена будь-яка можливість змішування природного газу з будь-якими іншими газами для зниження його якості, запевняє головний інженер Волинського управління магістральних газопроводів Вадим Шавлай. З його слів, деякі політики спекулюють на чутках про домішки у газі. Так, висувають декілька гіпотез про те, як можна розбавити газ, який подають споживачам – начебто, до газу додають кисень, інертні гази чи вуглекислий газ.

Фахівець відзначив, що газовики не зацікавлені змішувати природний газ з киснем, - «Газ сам по собі не горить та не вибухає, горіти він може лише тоді, коли є суміш з повітрям. Вибухає він у разі, якщо становить 5-15% від суміші з повітрям, тому, якщо гіпотетично закачати у газопровід повітря, це означатиме, що у газопровід запомпували бомбу. Отже, такий варіант виключений».

Також існує міф, що підмішують інертний газ або негорючий газ. Цей варіант теж неможливий, оскільки ціна інертного газу настільки велика, що для того, щоб заповнити труби магістральних газопроводів ним, забезпечивши тиск до 40 кілограмів на сантиметр квадратний, знадобилася б неймовірно велика кількість інертного газу. Окрім цього, такі гази виявили б під час регулярних аналізів. Також кажуть про додавання азоту чи вуглекислого газу, продуктів згорання повітря, але продукти згорання виникають внаслідок горіння, тож вуглекислий газ потрібно звідкись отримати.

Тиск у магістральних газопроводах дуже високий (20 кілограмів на сантиметр квадратний на вході в ГРС), майже в тисячу разів вищий, ніж у газових плитах споживачів, тобто для домішування газів потрібно було б встановити якусь додаткову компресорну станцію з 2-3 ступенями компресування. До того ж, на великих ГРС відбувається постійний контроль хімічних властивостей газу.

Після дискусії з технічними фахівцями представники ЗМІ переїхали до хіміко-аналітичної лабораторії ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» у Волинській області, де дослідили відібрану пробу газу з ГРС Ковель.

«Так, відповідно до ГОСТу 5542-87, нижча теплота згоряння природного газу повинна становити не менше 7600 кілокалорій на метр кубічний. Показники, які отримують у лабораторії, досліджуючи проби газу, який отримують волинські споживачі, становлять завжди не менше 8000 кілокалорій на метр кубічний», - розповіла хімік Волинського ЛВУМГ Марія Горобець, підтвердивши належну якість відібраної проби газу та запевнила, що впродовж десятиліть роботи жодного разу не зафіксувала калорійності газу, нижчою від рівня, визначеного державним стандартом.

Довідково.

Волинське ЛВУМГ філії УМГ «ЛЬВІВТРАНСГАЗ» ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» експлуатує 1600 кілометрів магістральних газопроводів, зокрема газопроводу Івацевичі-Долина (2-га і 3-я нитки, діаметром 1200 міліметрів, продуктивністю 14 мільйонів метрів кубічних), «Дашава-Мінськ» (діаметром 800 міліметрів), «Турійськ-Рівне» (діаметром 700 міліметрів) та дві нитки газопроводу «Кам’янка-Бузька-Рівне» (діаметром 700 міліметрів).

Споживачі Волині беруть газ з різних систем. Наприклад, Ковельська ГРС отримує газ від другої та третьої ниток магістрального газопроводу «Івацевичі-Долина», на якій розташовані всі ГРС області окрім ГРС Берестечко та ГРС Луцьк (які розташовані на двох нитках газопроводу «Кам’янка-Бузька-Рівне») та шести ГРС, які розташовані на газопроводі «Дашава-Мінськ».

В різних ГРС можуть бути різні показники складу газу, тому щотижня співробітники ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» здійснюють проби в чотирьох точках (Луцьк, Берестечко, Ковель та ГРС на газопроводі «Дашава-Мінськ»).


Поділитися