Укртрансгаз показав споживачам шлях газу від сховищ до осель

16 лютого 2017 року, м. Київ – На Львівщині газовики вирішили показати споживачам шлях газу від газосховища до їхніх осель. А ще перевірили якість блакитного палива.

Більче-Волицько-Угерське підземне газосховище найбільше у Європі, може вмістити 17 мільярдів метрів кубічних газу. Наразі тут зберігають лише 4,95 мільярдів кубів. Саме тут природний газ видобувався, а після виснаження родовищ тут його зберігають.

«Під час підняття газу з підземного сховища відбувається його очистка осушування від крапельної вологи і доводиться до тих стандартизованих показників, які вимагаються українськими та закордонними стандартами», – розповідає начальник Стрийського виробничого управління підземного зберігання газу Микола Петеш.

Після екскурсії газосховищем представники ЗМІ переїжджають до газорозподільної станції на якій знижується тиск блакитного палива, яке було протранспортоване магістральними газопроводами і після цього передається в розподільчі мережі які експлуатують регіональні газові компанії, на Львівщині – ПАТ «ЛЬВІВГАЗ».

На пробному балоні вказана температура, тиск газу і година відбору. З цим експерти їдуть в лабораторію. Там спеціальний прилад визначає якість газу за багатьма характеристиками. Це вміст кисню, азоту метану та C02. Впродовж години результати готові.

«Ми можемо із впевненістю сказати, що даний газ відповідає повністю по калорійності якості газу, прийнятому нормативними документами України», – оголошує висновки хімік УМГ «Львівтрансгаз» Лариса Павлів.

У багатьох мешканців є сумніви, чи, бува, не домішують газовики чогось до блакитного палива? Відповідь лаборантів однозначна: в герметичних мережах таке зробити неможливо. Більше того, за словами фахівців, якість палива лише підвищується, адже стандарти підтягують до європейських. Незалежні ж фахівці закликають у разі сумнівів звертатись до них. Хоча експертиза недешева ― майже дві тисячі гривень.

«Якщо аналізи будуть незадовільні, то там буде перерахунок оплати і всі витрати на дослідження та роботи буде нести сторона, яка надає газ. А якщо вони будуть в межах норми, то оплачуватиме споживач, який замовив послугу», – пояснює процедуру інженер ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» Михайло Голей.


Поділитися